Zo vind je het IP adres van je IP camera makkelijk terug

Zo vind je het IP adres van je IP camera makkelijk terug

Een IP camera is een camera die op je netwerk (via kabel of via Wifi) gekoppeld is. Als je een IP camera aansluit, heb je het IP-adres nodig. Hoe vind je dit nu makkelijk terug?

Om een IP camera te vinden op je netwerk, kun je gebruik maken van de meegeleverde software. Elk cameramerk heeft z’n eigen software om het je makkelijker te maken om het IP-adres van je camera te vinden. Mijn ervaring is dat dit zelden goed werkt. Ik heb 2 IP camera’s van een verschillend merk en met dus een andere software. Geen enkele software was in staat om een camera te vinden op mijn netwerk.

Wat kun je dan wel doen?

Zoeken via het MAC-adres

Kijk op de doos van de camera of op de camera zelf en zoek naar een MAC-adres. Een MAC-adres is een (vrijwel) uniek fysiek identificatienummer. Elk MAC-adres zou uniek moeten zijn. De kans dat het binnen je eigen netwerk uniek is, is heel groot. Het MAC-adres heeft de volgende vorm: 00-11-35-ad-3e.

Vervolgens voer je het volgende commando via de opdrachtprompt uit:

 arp -a

De kolom Physical Address is het MAC-adres en de kolom links ervan is het IP-adres.

Vind je het MAC-adres van je camera niet onmiddellijk terug, dan is er nog geen communicatie met je camera geweest. Je kunt dit oplossen door te pingen naar elk IP-adres op je netwerk. Je kunt dit met volgend commando doen via de opdrachtprompt:

for /l %i in (1,1,254) do ping -n 1 192.168.0.%i

Met dit commando ping je dus elk IP-adres van 192.168.0.1 t.e.m. 192.168.0.254.

Als je IP-adressen in je eigen netwerk niet starten met 192.168.0.xxx dan pas je dit in het commando hierboven aan naar de goede range. Hou er rekening mee dat dit een tijdje duurt.

Meer informatie over het for commando in Windows vind je hier terug: de for syntax.

Zoeken zonder MAC-adres

Wat als je het MAC-adres van je camera niet kunt terugvinden? Gelukkig is er dan ook een oplossing om toch het IP-adres van je camera te weten te komen.

Op de webpagina van je router kun je namelijk een overzicht krijgen van alle aangesloten toestellen (deze pagina kun je meestal via je browser raadplegen op http://192.168.0.1. Ik heb een router van Telenet en kan dit raadplegen op https://mijn.telenet.be. Kijk in de handleiding van je router als je dit nog nooit gedaan hebt).

Als je van deze lijst van aangesloten toestellen een screenshot maakt vóór je de camera aansluit en dan een screenshot nadat je de camera hebt aangesloten, kunt je vergelijken welk toestel er is bijgekomen. Dit zal je camera zijn.

Hier zal je zowel het IP-adres als het MAC-adres zien staan. Noteer dit MAC-adres ergens zodat je later het IP-adres kunt opzoeken via het arp commando.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *