Zo vind je de beste boeken voor je e-reader

Je hebt een e-reader of overweegt om er één aan te kopen nadat je overtuigd bent geraakt van alle voordelen van digitaal lezen. Maar hoe vind je nu de beste boeken om op je e-reader te zetten?

Je kunt natuurlijk ebooks kopiëren van vrienden, maar eigenlijk mag dat niet zomaar. Wil je wettelijk in orde zijn, dan moet je ook opletten als je zomaar boeken download van internet. Hoe kun je met een gerust hart op legale manier aan je boeken geraken?

Gratis ebooks

Zoek je gratis ebooks, dan mag je niet verwachten om de recentste titels te vinden die momenteel in de boekhandel liggen. Toch betekent dit niet dat je geen gratis leesvoer kunt vinden die de moeite waard is.

  • Project Gutenberg. Op de site van het Project Gutenberg vind je meer dan 50.000 gratis boeken. Dit zijn hoofdzakelijk Engelstalige boeken waarvan het auteursrecht verlopen is in Amerika. Ideaal dus als je graag Engelstalige boeken leest. Lees je liefst Nederlandstalige boeken, dan kun je die ook vinden maar de keuze is veel beperkter. Bovendien ga je merken dat de boeken dikwijls in een oude spelling geschreven zijn, wat het lezen er niet makkelijker op maakt.
  • Manybooks. Op de site van Manybooks kun je ook heel wat gratis ebooks terugvinden. De beschikbare boekenlijst is voor een groot stuk overlappend met deze van Project Gutenberg en dus gaat het hier ook weer over hoofdzakelijk Engelstalige ebooks. De site zelf oogt wel wat moderner dan deze van Project Gutenberg. Je vindt er ook betalende ebooks terug.
  • Gratis ebook in ruil voor je e-mailadres. Op veel websites krijg je een gratis ebook als je je e-mailadres opgeeft. Een voorbeeld hiervan is zenspiratie. In ruil voor je e-mailadres ontvang je het gratis ebook Vereenvoudig je leven. Let wel: veel websites bieden een ebook enkel in het pdf formaat aan. Dit is wel digitaal, maar geen e-reader formaat. Zo’n boeken lees je dan beter niet op je e-reader maar op een tablet. Heb je nog geen e-reader en/of tablet en twijfel je wat het beste is voor jou? Lees dan zeker deze vergelijking tussen e-reader en tablet eens.
  • Bibliotheek. In Nederland kun je ebooks ontlenen in de bibliotheek. Zo heb je toegang tot recente boeken voor een prikje. In België kun je via je Mijn Bibliotheek website en CloudLibrary van thuis uit boeken ontlenen bij de bib. Let op: niet alle Bibliotheken zijn aangesloten bij dit systeem. Meer informatie vind je hier: Ontleen je e-boeken in de bib.
  • Bol.com. Hoewel Bol.com een betalende winkel is, vind je er toch een aantal gratis ebooks terug. Via deze link kun je die onmiddellijk downloaden en op je e-reader zetten. Je vind er een kleine selectie van Nederlandstalige en Engelstalige ebooks terug.

Ebooks kopen

Wil je enkel Nederlandstalige en/of recente boeken lezen die momenteel in de boekhandel verkrijgbaar zijn, dan ben je verplicht om deze boeken aan te kopen. Ook hier is er een ruime keuze. Dit zijn mijn persoonlijke voorkeuren:

  • Bol.com. Het grootste deel van mijn ebooks is afkomstig van bol.com. Je vindt er een collectie van meer dan 34.000 Nederlandstalige digitale boeken terug die je direct op je e-reader kunt zetten. Alle toptitels zijn beschikbaar. Of je nu graag fantasy, thrillers, romans, tuinboeken, sportboeken (of noem het maar op) leest, je vindt zeker je gading.
  • Standaard Boekhandel. Standaard Boekhandel is later begonnen met het verkopen van ebooks, maar heeft toch ook al 28.000 Nederlandstalige boeken in de catalogus.

Ik koop mijn ebooks meestal in bovenstaande webshops. Bol.com is vroeger op de ebook kar gesprongen en heeft zo een ruimere collectie boeken. Sommige ebooks zijn goedkoper bij Standaard Boekhandel en andere bij bol.com. Vergelijken is dus de boodschap!

Ebook abonnement

Een buitenbeetje is Bookchoice. Je betaalt elke maand 3,99€ en ontvangt hiervoor 8 boeken als ebook en audiobook. Als abonnee van het eerste uur (zelfs nog van voorganger Elly’s Choice) vind ik de collectie die samengesteld wordt zeer goed. Ik vind natuurlijk niet elk boek even goed, maar gezien de prijs zitten er voor mij voldoende leuke titels in. Kun je onvoldoende boeken uitlezen, dan is dat geen probleem: alle boeken die je download gedurende de periode dat je lid bent, blijven jouw eigendom. Zo kun je later (als je geen lid meer bent) zonder probleem nog alle gedownloade boeken lezen. Als dat niet fijn is!

Wil je eerst kijken welke boeken er aangeboden worden, dan kan dat. Kijk hier en ontdek de boeken die deze maand aangeboden worden in de verschillende pakketten.

E-boeken op je e-reader zetten

Hoe je e-boeken makkelijk op je e-reader kunt zetten, lees je hier.

Waar haal jij je ebooks vandaan?

Eén gedachte over “ Zo vind je de beste boeken voor je e-reader”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *