Zo kun je je oude computer of laptop veilig verkopen

Je hebt net een nieuwe computer of laptop gekocht. Wat doe je met je oude? Tweedehands verkopen of naar het containerpark brengen? Maar ben je wel zeker dat niemand de bestanden van je harde schijf kan bekijken?

Als je je oude computer verkoopt of wegdoet, denk er dan aan dat het niet voldoende is om je bestanden te wissen. Door je bestanden te wissen, zijn ze nog steeds toegankelijk. Met speciale software is het namelijk een fluitje van een cent om de verwijderde bestanden terug te halen. Wat moet je dan wel doen of ervoor te zorgen dat niemand toegang heeft tot je privé foto’s of rekeninguittreksels die op je oude computer stonden? Of erger nog: je creditkaart gegevens?

Veilig wissen
Om je harde schijf veilig te wissen, bestaat er gelukkig gratis software. Zo kun je gebruik maken van DBAN (Darik’s Boot And Nuke) . Deze software zorgt ervoor dat alle gegevens op je harde schijf overschreven worden. Alle bestanden (of het nu foto’s, video’s, muziek of documenten zijn) bestaan eigenlijk uit reeksen van nullen en enen. DBAN overschrijft je volledige harde schijf met willekeurige reeksen van nullen en enen.
Hoe gebruik je DBAN?

* Ga naar http://www.dban.org/ en klik op Download DBAN.
* Het gedownloade ISO bestand kun je op een cd branden met een cd brand programma zoals Nero of Easy CD Creator. Kijk eens wat er meegeleverd is met je computer.
* Stop de cd in de computer en herstart de computer.
* Kies een wismethode. De eenvoudigste is Quick Erase.

Het wissen van een volledige harde schijf kan heel wat tijd in beslag nemen. Wees dus geduldig. Na afloop mag je echter met een gerust hart je computer verkopen of naar het containerpark brengen.

Kapotte harddisk
Ook een harde schijf die kapot is, mag je niet zomaar weggooien. Vaak zijn enkel de leeskoppen kapot en is het nog steeds mogelijk om je gegevens terug te halen. Hier is het echter niet meer mogelijk om met software je gegevens veilig te verwijderen en moet je dus drastischer maatregelen nemen. Hier kun je de harde schijf openmaken en met een hamer op de schijven kloppen of er doorheen boren met een boormachine. Op die manier zorg je ervoor dat de gegevens op de harde schijf volledig verloren zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *