Zinvol boodschappen doen

TravelerBoodschappen doen…We moeten het allemaal. De één gaat één keer per week: dan heb je direct alles. Je hoeft niet meer elke dag aan te schuiven aan de kassa, of te bepalen wat de pot straks zal schaffen. De ander gaat elke dag en krijgt zo wat extra beweging bij het in- en uitladen. Je moet zelf kiezen waar je je het beste bij voelt. Ik kies voor wekelijkse boodschappen! Hoe? Ik leg het je graag even uit:

Weekmenu: Eerst kies ik wat we de hele week gaan eten. Zo weet ik meteen wat ik wanneer nodig zal hebben. Ik hou uiteraard rekening met waarin iedereen binnen het gezin trek heeft. Trek hebben in iets vind ik een belangrijk signaal van je lichaam dat nood heeft aan iets. Trek in zoetigheid? Naar dat signaal luister je beter niet al te veel… Ik zorg er ook voor dat lievelingsgerechten ook af en toe geserveerd worden. Verder waak ik erover dat we twee keer vis (waarvan één keer vette vis), één keer ei, twee keer vlees (waarvan één keer gevogelte) en twee keer vegetarisch (dat zou ideaal zijn) op tafel krijgen om een gezond evenwicht te houden. Ik hou ook rekening met het aanbod aan seizoensgroenten.

Voorraden: Wat op is gaat direct op de boodschappenlijst van de week die voor iedereen aan het magneetbord hangt. Ik controleer even of we alle vaste producten nog in huis hebben, of wat er zo goed als op is.

Aan huis: zware dingen, zoals dranken sleur ikzelf de winkel niet uit en de auto niet in. Ik bestel mijn dranken bij de plaatselijke drankencentrale. Ze worden netjes aan huis geleverd. Lege bakken worden dan ook terug meegenomen.

Winkelvolgorde: Op mijn lijstje noteer ik alles in de volgorde waarop ik de producten in de winkel voorbij kom. Straks geen heen en weer ritjes doorheen de verschillende afdelingen…

Boodschappentassen/vouwkratten: Ik neem in mijn winkelwagentje alvast boodschappentassen/vouwkratten mee. Aan de kassa schik ik al mijn boodschappen daarin. De auto inladen is een minder grote klus op die manier. Let er wel op dat je de tassen of kratten niet overlaad.

Neem je kinderen mee: Juist ja, waarom niet? Geef ze een persoonlijk lijstje met dingen die je nodig hebt. Kunnen ze nog niet lezen? Teken het! Het doet hun zelfstandigheid goed. Ze dragen hun steentje bij voor het gezin, ze worden niet verleid door allerlei andere dingen en ze hebben iets te doen waardoor ze zich minder gaan vervelen en jengelen. Echt proberen! Jongere kinderen laat je één of twee dingetjes gaan uitzoeken met hun lijstje. Zorg er wel voor dat het dingen zijn waar ze zelfstandig aankunnen (lage rekken, lichte verpakkingen,…). Ook bij het uitladen aan de kassa kunnen ze een flinke hulp betekenen!

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *