Zijn digitale boeken de toekomst?

Lees jij ook graag een goed boek? Heb je al eens een digitaal boek of een e-book overwogen? Een e-book kun je lezen op je computer, je tablet of op een toestel speciaal gemaakt voor het lezen van digitale boeken: een e-reader.
 

Lezen op een computerscherm is allesbehalve comfortabel: je krijgt er last van aan je ogen als je te lang leest, je kunt niet lezen op een terrasje in de zon, het is ongemakkelijk om te lezen op een computer,… En dat is misschien wel het zwakke punt en een vaak gehoorde klacht over e-books.

Gelukkig heb je dit probleem niet indien je je zo’n e-reader aanschaft. Een e-reader heeft namelijk geen gewoon computerscherm, maar maakt gebruik van zogenaamde e-ink. E-ink wordt ook wel eens elektronisch papier genaamd. E-ink zendt zelf geen licht uit (zoals bijvoorbeeld het LCD scherm van je tablet wel doet), maar reflecteert het licht zoals bij gewoon papier. Hierdoor heb je het gevoel dat je naar gedrukte letters zit te kijken. Dit zorgt ervoor dat de ervaring van het lezen op een e-reader net zo fijn (en volgens sommigen nog fijner) wordt dan lezen in een papieren boek. Enkel de geur van een papieren boek moet je nog missen.

Daarenboven zijn er een aantal voordelen die een e-book biedt ten opzichte van een papieren boek:

  • Een e-reader is heel licht om vast te houden en ligt prettig in de hand door z’n handige formaat (ongeveer 6 inch). Bovendien is het gewicht onafhankelijk van het aantal pagina’s in een boek, in tegenstelling met een papieren versie van het boek.
  • Het geheugen van een e-reader laat toe om er bijna onbeperkt boeken op te plaatsen. In de praktijk hangt dit natuurlijk af van de grootte van het boek en de grootte van het geheugen van je e-reader. Bij een gemiddelde roman is 1MB al veel en kun je met een geheugen van 2GB dus zonder probleem 2000 boeken met je meenemen! Beeld je maar eens in wat voor verschil dat in je koffer maakt bij je volgende reis!
  • Een papieren boek heeft een vaste lay-out en pagina indeling. Bij een e-book past de lay-out zich aan aan de grootte van je scherm. Bovendien kun je je lettergrootte dynamisch aanpassen aan je eigen behoeften. Dit kan dus zeker ook een waardige vervanger zijn voor de huidige grootletterboeken die beschikbaar zijn voor mensen die moeite hebben om de kleine lettertjes in boeken te lezen. Hierbij hoef je niet meer te wachten tot de nieuwste roman beschikbaar is als grootletterboek, maar kun je direct beginnen met lezen in je favoriete lettergroote.
  • Een papieren boek moet je ofwel kopen in de boekhandel of supermarkt of bestellen via internet en wachten tot deze geleverd wordt. Een digitaal boek kan na betaling direct gedownload worden, op je e-reader geplaatst en je kunt beginnen lezen. Hierbij hoef je ook geen rekening meer te houden met openingsuren en je locatie. Ben je in het buitenland en komt het nieuwste boek van je favoriete auteur uit, dan kun je die perfect vanop het strand (op voorwaarde dat je een internetverbinding hebt natuurlijk) downloaden en lezen.
  • Gedaan met bladwijzers die uit je boeken vallen. De e-reader houdt automatisch bij waar je gekomen bent met lezen, zodat je de volgende keer direct kan verderlezen. Zelfs indien je meerdere boeken tegelijk leest, houdt de e-reader per boek bij waar je gekomen was.
  • De meeste e-readers bieden de mogelijkheid om bladwijzers in te voegen en notities te maken in je boek. Vervolgens kun je deze notities achteraf nogmaals doornemen.
  • De e-ink technologie zorgt ervoor dat de letters op je scherm geplaatst worden en dat er daarna geen elektriciteit meer nodig is om deze te laten staan. Enkel het veranderen van pagina vergt elektriciteit. Hierdoor kan de batterij van een e-reader gerust langer dan een maand voort zonder opladen. Vergelijk dat maar eens met de batterijduur van een laptop of een tablet!
  • De meeste e-readers kun je perfect vasthouden en bedienen met 1 hand. Toch houden sommige mensen van het gevoel van een echt boek dat opengeklapt kan worden en je met 2 handen kunt vasthouden. Ik raad deze mensen aan om direct een hoesje te kopen voor je e-reader. Zo wordt het scherm van je e-reader beschermd en heb je meer het gevoel van een papieren boek.
  • Tenslotte zijn de meeste e-books een paar euro goedkoper dan hun papieren  tegenhanger.
De ideale e-reader op dit moment is voor mij de Kobo Libra H2O.
 
 
Voor meer informatie, reviews en aankoop van deze e-reader kun je hier terecht. Bij bol.com vind je ook een uitgebreid aanbod van e-books. Deze boeken zijn in het EPUB formaat, wat toch wel het standaardformaat voor Nederlandstalige boeken is.
 
Veel leesplezier!
 
PS. De getoonde e-reader in dit artikel is een Sony Reader. Deze e-reader is niet meer verkrijgbaar. Ik raad op dit moment de Kobo Libra H2O aan.

2 gedachten over “ Zijn digitale boeken de toekomst?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *