Zelfzorg? Ik heb dat niet nodig. Of toch?

Zelfzorg? Ik heb dat niet nodig...Of toch?

Aardige en betrokken mensen met een hoog verantwoordelijkheidsgevoel (ook jij dus 😉 zijn het meest kwetsbaar voor stress en burn-out.

Stress kan je niet vermijden. Het hoort erbij. Hoe blijf je dan buiten schot? Door je draagkracht groter te maken met zelfzorg.  En dat doe je zo:

Check even voor jezelf:

Nog niet overtuigd van jouw risico op burn-out/ psychosomatische klachten? Overloop even dit lijstje en omcirkel wat voor jou opgaat:

  • Ik denk vaak dat ik niet genoeg doe.
  • Ik voel me heel vaak moe.
  • Ik heb vaak het gevoel dat anderen me bekijken.
  • Ik beloon mezelf wel eens met repen chocolade en snoeppartijen.
  • Ik hol voortdurend van hier naar ginder.
  • Ik denk dat ik mezelf voortdurend moet bewijzen.
  • Ik merk dat anderen mijn agenda bepalen, niet ikzelf.
  • Ik vind dat ik geen fouten mag maken.

Heb je minstens 3 bullets omcirkeld? Tijd voor zelfzorg!

Niets voor jou?

Enkele drogredenen die jou en anderen van zelfzorg weghouden:

  1. ‘Ik heb dat niet nodig.’ Iedereen ondergaat stress. Dat is onmiskenbaar verbonden met leven en werken. Als je – ook mentaal- in goede conditie wilt blijven, dan moet je je draagkracht zien te behouden. Doe je dat niet, dan geraak je uit balans. Jezelf wegcijferen en perfectionisme zijn valkuilen. Wees je daarvan bewust en vermijd ze voor jezelf.
  2. ‘Ik heb daar geen tijd voor.’ Geniet van je werk, je leven binnen duidelijke grenzen. Besef wat je kwaliteiten zijn. Ga ook op zoek naar je persoonlijke grenzen, want die zijn er wél. Denk dus even goed na over wat jouw energie naar beneden haalt in je job/je leven. En zoek naar activiteiten die je nieuwe energie geven. Maak daar de nodige tijd voor. Het is niet én én, maar of of. Wees selectief in wat jij met jouw tijd wilt doen. Een leuk artikel in dat verband is deze: meer tijd met minder tv.
  3. ‘Daar moet je bij mij niet mee afkomen.’ Klaag en zaag niet. Dat neemt niet alleen jouw energie weg, maar vreet ook aan de energie van anderen. Ze zullen je uit de weg gaan, vermijden, links laten liggen. Dat wil je echt niet. Focus je op wat wel goed loopt. Stel geïnteresseerde vragen. Spreek je waardering uit voor elkaar. Geef eerlijke kritiek op een vriendelijke manier. En durf te vertellen wat jou goed zou doen.  Heb je een leidinggevende functie op het werk? Dan ben jij een sleutelfiguur! Elke vrijdag een happy-hour organiseren is niet genoeg. Blijf communiceren met de mensen om je heen. Hou je ogen en vooral oren open. Blijf sleutelen aan de dynamiek.
  4. ‘Ik kan dat niet.’ Tuurlijk wel! Durf! Meestal heeft de stap naar zelfzorg zetten met niet durven te maken i.p.v. met niet kunnen. Stilstaan bij jezelf en je noden is niet voor iedereen evident. Toch kan jij ook kiezen voor wat je goed zou doen. Kijk jij even of je de balans haalt?

Dus toch?

Gebruik het klavertje vier van zelfzorg om voor jezelf te zorgen: ken jezelf, waardeer jezelf, maak keuzes en actie!

Ken jezelf

Wat wil je? Wat heb je nodig? Waar haal je voldoening, kracht, energie uit?

Waardeer jezelf

Ken je kwaliteiten. En reken fouten bij jezelf (en een ander) niet te hard aan.

Maak keuzes

Waar heb jij nood aan? Waar heeft de ander nood aan? Kom elkaar tegemoet, dan ben je al halverwege.

Actie

Fysieke beweging maakt blijer. Blijf dus niet bij de pakken zitten! Hou vooral rekening met je eigen fysieke mogelijkheden en beperkingen. Draag goed zorg voor je gezondheid en ga niet over je grenzen heen. Heb je gezondheidsproblemen, hou dan vooral rekening met het advies van je arts!

Meer weten? Zie het boek ‘beter zorgen voor jezelf‘ van Marc Buelens en Ann Vermeiren.

AAAAAAAAAaaaaaaaaaaaahhhhhhhh!!!!!!!

We kennen het allemaal: een piekmomentje. Helemaal in overdrive gaan. Dat is pas een waarschuwing, een signaal dat het tijd is om iets voor jezelf te doen!

Stappenplan? Herken het bij jezelf. Ga er niet in mee en ga vooral rustig ademen. Nadien kan je voor jezelf kijken hoe je anders met de situatie kan omgaan. Waar je bang voor was. Een plan maken voor de volgende keer en je daar aan houden. Daarna wat zelfzorg inplannen om je draagkracht weer aan te sterken.

Ook voor kids?

Natuurlijk! Het is een misvatting dat alleen maar grote mensen stressen. Stijn helpt kids graag op weg op zenspiratie:

Goed zorgen voor jezelf

Zenspiratie kan over dit thema een workshop en/of presentatie geven. We helpen je op weg om jullie specifieke basisbehoeften te ontdekken. Jullie krijgen duidelijke tips en ideeën om beter voor jezelf te zorgen.

Interesse? Neem gerust contact met ons op.

Aardige en betrokken mensen met een hoog verantwoordelijkheidsgevoel (ook jij dus ? zijn het meest kwetsbaar voor stress en burn-out.Stress kan je niet vermijden. Het hoort erbij. Hoe blijf je dan buiten schot? Door je draagkracht groter te maken met zelfzorg. We helpen je op weg om je specifieke basisbehoeften te ontdekken. Je krijgt duidelijke tips en ideeën om beter voor jezelf te zorgen.

Duur: 2 uur

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *