Zelfzorg: Herfst: Laat los!

bangeblaadjeDe beukhaag stond vol blaadjes die roodbruin begonnen te kleuren. Er waren al heel wat blaadjes afgevallen. Eén blaadje echter was doodsbang om zich te laten vallen. Het zei: ‘Ik weet niet hoe ik moet vallen en waar ik zal neerkomen.’ De andere blaadjes lachten er allen mee. Op een zonnige ochtend waren ze nog met 2 blaadjes. Het bange blaadje riep angstig: ‘Ik ben bang. Ik durf me niet laten vallen.’ Het andere blaadje zei: ‘Je moet niet bang zijn. Je moet durven loslaten en je laten meevoeren door de wind.’ Uiteindelijk liet het blaadje zich los. Het voelde de wind en buitelde door de lucht om uiteindelijk neer te dwarrelen op het zachte gras. Wat was dat leuk!

‘Het bange blaadje’, een kortverhaaltje dat het helemaal verteld: je hebt niet altijd controle over wat er in je leven gebeurt…Maar jij beslist telkens weer hoe je omgaat met de gebeurtenissen in je leven. Aanvaard je jezelf of de situatie helemaal zoals het is? Of ga je tegen jezelf of de situatie in? Is het goed zo, of moet dit of dat toch anders voor je je goed zou kunnen voelen? Kies je voor vrede of voor weerstand? Kun je de dagelijkse akkefietjes aan de kassa, in het verkeer of in je job loslaten en je weer concentreren op wat positief, mooi en goed is? Loslaten is niet eenvoudig, zelfs niet in die dagelijkse kleine momenten. Tijdens diepe, intense beproevingen hebben we er nog veel meer nood aan om te kunnen loslaten. Je hoeft helemaal geen energie te steken in ‘controle houden’  want -misschien heb je het al gemerkt- dat kan toch niet. Wat is, dat is. Doe wat je moet doen. Soms heb je het fijn, maar je kunt daar niet blijven hangen, dat zou tegennatuurlijk zijn. Er komen vast en zeker mindere momenten aan, beangstigende momenten, onzekere momenten. Ook die zullen niet blijven aanhouden, gelukkig maar. Wie weet brengen ze wel nieuwe perspectieven. Soms moet je actief worden en hindernissen uit de weg ruimen, en soms moet je de dingen alleen maar op zijn beloop laten. Durf mee te gaan in die levenstroom. Klamp je niet vast aan de akkefietjes of de drama’s. Geef toe aan de realiteit in plaats van aan je verlangens. Maak jezelf niet kapot maar houd van jezelf zoals je bent en je komt dichter bij jezelf.

Hoe moet dat nu praktisch?

  1. Ontspan regelmatig alle opgebouwde spanning in je spieren. Je kan hiervoor de ingesproken bodyscan uit een vorig artikel gebruiken.
  2. Laat je verdriet/boosheid los: Leg één hand op je hart. Adem in door je neus. Adem uit op de klank ‘a of o’  Doe dat minstens 7 keer na elkaar op een rustig tempo. 
  3. Las de nodige pauzes in en rust uit. Ook midden in de werkweek, en zeker tijdens woelige periodes. 

4. Word je bewust van je beperkende fixaties en laat ze los!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *