Zaai eens een plantje

plantjes zaaienWaarom zou je je plantjes niet eens zelf zaaien in plaats van plantjes in je tuincentrum te kopen? Het is niet zo moeilijk en bovendien aangenaam om de kleine zaadjes tot echte planten te zien uitgroeien.

Het belangrijkste om je zaadjes een goede slaagkans te geven, is een warme ruimte met veel licht. Als je een serre hebt, is dat een ideale locatie. Heb je echter geen serre, niet getreurd: in je veranda of gewoon op een vensterbank voldoet ruimschoots.

 

 

Hoe ga je nu te werk:

  1. Neem een bakje. Dit hoeft niet te diep te zijn (ongeveer 5 cm volstaat). Tip: voor binnen in huis kun je een mooie bloempot uitkiezen om in te zaaien.
  2. Vul je zaaibakje met zaaigrond of potgrond. Zaaigrond is beter geschikt omdat dit een luchtigere structuur heeft. Je kunt echter evengoed potgrond gebruiken, eventueel vermengd met wat zand om het luchtiger te maken.
  3. Zaai gelijkmatig en doe er nog een heel fijn laagje potgrond/zaaigrond bovenop zodat de zaadjes juist bedekt zijn.
  4. Besprenkel dagelijks met wat water. Beter niet met een gieter gieten omdat dat te veel aarde wegspoelt (en dus ook zaadjes). Ideaal is een hand nevelspuit.

hand nevelspuit

Tip: Grote zaden zoals bijvoorbeeld van courgette of pompoen, duw je beter in de grond met de lange kant naar beneden. Zo blijft er geen water op je zaden staan en gaan ze niet rotten.

Tip: Grote zaden kun je een nachtje voorweken zodat ze gemakkelijker kiemen. Leg ze hiertoe in een kommetje met een klein beetje water.

Tip: Wil je eenvoudig weten hoe diep zaden moeten? Gebruik dan de algemene regel dat je zaden zo diep moeten zitten als de dikte van het zaad.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *