Zaai eens een bloemenweide

Zaai eens een bloemenweide
Een bloemenweide zorgt voor zoveel leven en je tuin fleurt er volledig van op. Hoe zaai je nu makkelijk je eigen bloemenweide?

Ligging

Een bloemenweide houdt vooral van een standplaats in volle zon. Hou daar zoveel mogelijk rekening mee met de keuze van een stukje grond. Maak de bodem vrij en leg deze effen. Gelukkig hoeft de bodem voor een bloemenweide er niet uit te zien zoals je gras wil zaaien: het hoeft geen biljarttafel te zijn.
Tip: zorg dat de bloemenweide voldoende zichtbaar is in je tuin zodat je er optimaal kunt van genieten. Tropilex hangmatten zijn ideaal om heerlijk te ontspannen en genieten van al die bloemenpracht.

Soorten mengsels

Je kunt in de winkel verschillende soorten mengsels vinden. Kies wat het best voor jou past. Zaai tussen maart en juni in en je krijgt een overvloed aan eenjarige bloemen. Zo kun je in de zomermaanden genieten van een weelde aan bloemenpracht. Ook hebben bloemenweides een grote aantrekkingskracht voor bijen, vogels, vlinders, lieveheersbeestjes en nog zo veel meer insecten en dieren.

Gelijkmatig inzaaien

Om het inzaaien wat gelijkmatig te verdelen, kun je gebruik maken van de cilinderdoos van stapelchips. Stapelchips zijn machinaal gevormde chips die makkelijk stapelen. Ze worden verkocht in een kartonnen of plastic cilinder. Deze cilinder kun je gebruiken om er een zaaidoos van te maken.
Dit doe je door in het plastic deksel een aantal gaten te boren (of te slaan met een dikke nagel). Ik heb gaten geboord van 8 mm dik, maar ze zouden gerust nog wat groter mogen zijn (afhankelijk van de dikte van je zand en het zaad).
Vervolgens doe je in de zaaidoos een mengsel van zand (of potgrond) en het zaad. De zaaidoos heeft als voordeel dat je door te schudden het zand en het bloemenzaad makkelijk kunt mengen.
Vervolgens kun je makkelijk gelijkmatig uitstrooien over het perceel grond dat je wenst te gebruiken als bloemenweide. Ik heb gekozen voor het stukje grond onder mijn insectenhotel. Zo kunnen de bijen en insecten straks volop genieten van hun uitgebreide tuin.
Na het zaaien hark je best een klein beetje in omdat zo de zaden beter ontkiemen en de vogels er minder makkelijk kunnen van smullen. Geef ook wat water zodat de zaden een optimale start krijgen en korte tijd later kun je volop genieten van al het moois dat je bloemenweide je verschaft.
Voordelen van een bloemenweide zijn dat je er weinig tot geen onderhoud aan hebt, het ziet er fantastisch uit en is aantrekkelijk voor heel wat diersoorten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *