Yoga: zoveel meer dan bewegen!

Jaren geleden begon ik aan yoga tijdens mijn zwangerschap. Ik had een boek cadeau gekregen waarin er veilige yoga-oefeningen stonden om tijdens de zwangerschap je lichaam voor te bereiden op de bevalling, je rug te ondersteunen en je houding te verzorgen. Ik paste de oefeningen toe en algauw apprecieerde ik yoga. Nog steeds pas ik yoga toe en voel ik me daar goed bij. Ik vind het ideaal om de dag mee te starten. Maar het kan op elk moment van de dag dat jij er tijd voor kan vrijmaken.

Yoga is niet zomaar een paar bewegingen die je achter elkaar schakelt en dan stopt om over te gaan op de orde van de dag. Neen! Yoga is een soort van levenshouding. Het brengt je lichaam, geest en ziel in balans. Het helpt je beter om te gaan met stress, je lichaam en je grenzen. Je wordt veel zelfbewuster. Yoga brengt je dus tot rust en in evenwicht.

Het past ook helemaal in onze lichaamsbehoefte aan beweging. Zie het artikel:Kijk jij even voor jezelf of je de balans haalt? Elke dag een kwartiertje oefenen is een zachte en gezonde manier van bewegen. Het versterkt je lichaam, het helpt je goed te ademen en het verbetert je lichaamshouding.

Wil jij het ook proberen? Ik tekende speciaal voor jou mijn lievelingsfiguur: ‘groet aan de aarde‘ Je kan hem uitprinten en bij je houden als je de oefening toepast. In het begin kan je best zo’n geheugensteuntje gebruiken. Eenmaal je de bewegingen onder de knie hebt kan je het helemaal alleen. Probeer de oefening ook een keer buiten, in je eigen tuin bijvoorbeeld. Deze oefening helpt je helemaal af te stemmen op het ritme van de natuur. Neem gretig de zuurstof op!

Klik hier voor de volledige schets op A4 formaat.

yogafiche de groet aan de aarde a4

Nog wat extra uitleg bij mijn schets:

  1. Sta mooi rechtop. Hou je vingertoppen tegen elkaar voor je bekken en ga rustig omhoog met je handen tot bij je keel terwijl je inademt.
  2. Hou je handen nu mooi horizontaal, voor je keel.
  3. Draai je handen nu om (duimen naar beneden) en duw je beide handen nu naar beneden terwijl je uitademt. Ga tot bij je bekken.
  4. Blijf je handen zo houden en ga nu met gestrekte armen voor je rustig tot boven je hoofd terwijl je inademt.
  5. Spreidt nu je armen wijds opzij en draai ondertussen je handen weer om (duimen naar boven) en maak zo een cirkel tot je handen elkaar terugvinden ter hoogte van je bekken terwijl je uitademt. Je bent nu terug in de starthouding (1). Je bent nu klaar om de oefening te herhalen. Je kan tijdens de oefening eigen affirmaties gebruiken. Enkele voorbeeldjes:
  • Troost/moed/vrede/creativiteit uit de aarde
  • Verdriet/spanning/woede/pijn aan de aarde geven om te neutraliseren
  • Zegen/inzicht/bescherming/inspiratie ontvangen uit de hemel
  • En dat jezelf geven, je nabije omgeving, de hele aarde, het hele universum…

 

De smaak te pakken? Er zijn talrijke boeken over yoga te vinden. Wil je meer begeleiding tijdens je oefeningen? Zoek dan een yogaklas bij jou in de buurt.

* Yoga is niets voor u indien u acute pijn hebt (ontsteking, infectie, kwetsuur,…). Respecteer uw lichaam en gun het rust. Volg vooral het advies van uw arts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *