Appeltjes in de soep? Waarom niet? De Engelsen zeggen niet voor niets ‘An apple a day keeps the doctor away’. Die portie heb je dan al gehad. Nog redenen om voor dit soepje te gaan? Je hebt er niet veel ingrediënten voor nodig en binnen het half uur heb je een soepje om duimen en vingers af te likken.
Nodig:
- 500 gram witloof
- 1 ui
- 4 eetlepels olijfolie
- 1 vetarm kippenbouillonblokje
- 1 liter water
- 1 aardappel
- 1 zakje (poeder voor) currysaus
- 2 appelen, liefst rode
- peper (en zout)
Bereiding:
- Snipper de ui.
- Fruit de ui in de olijfolie.
- Snij het witloof in grote stukken.
- Stoof het witloof bij de ui.
- Schil de aardappel en snij deze in stukjes.
- Voeg het water en het bouillonblokje toe aan het gestoofde witloof en ui.
- Voeg ook de aardappel hierbij.
- Giet het curryzakje erbij en kruid met peper (en zout).
- Laat de soep 10 minuten garen.
- Ondertussen was je de appels, en snijd je deze in blokjes. Schil de appeltjes niet. Zo krijg je straks een mooi kleurcontrast (rood-geel) én alle vitaminen vlak onder de schil blijven behouden.
- Als je dat wenst kan je de soep nu even mixen. Zorg er wel voor dat er nog stukjes in het soepje zitten.
- Voeg de appeltjes bij de soep. Laat de soep nog een vijftal minuutjes verder garen.
- Dien onmiddellijk op.
Wist je dat? Bitter een smaak is die we vaak vergeten in onze keuken? Het accent ligt -meestal- op zoet en zout. Dat is een spijtige zaak, want ons lijf snakt ernaar! Witloof vult die nood een beetje aan
Bitter in de mond het hart gezond maakt? Ik pleit voor meer bitter op het menu. Er staat al zoveel zoet en zout in onze menu’s. Laten we de balans herstellen. Onze Belgische trots: witloof kan daar zeker bij helpen.
Appelen zeer waardevol zijn om ons te voeden? Ze zijn zeer rijk aan pectine. Pectine komt vrij als de appel verhit wordt en helpt ons in de strijd tegen cholesterol én is hartversterkend! De belangrijke bouwstoffen in appels helpen de symptomen van allergieën en astma te verlichten.
Als ik eens een minder dagje heb, dit soepje mij helemaal kan opbeuren?!
2 gedachten over “ Witloofsoep met appeltjes”