Weg met ongedierte in je spouwmuur met een Bijenbekje

Heb je een huis met een spouwmuur, dan heb je misschien wel kans dat ongedierte zoals muizen of wespen je spouwmuur binnendringen en zo voor de nodige problemen zorgen. Gelukkig kun je hier eenvoudig iets aan doen.

Open stootvoegen

Ik woon in een huis met spouwmuren. Hier en daar zijn er in de buitenmuur verticale voegen aanwezig zonder voegspecie (= open stootvoegen). Deze openingen dienen om de spouw te ventileren en om vocht in de spouw af te voeren naar buiten. Vocht kan in de spouw komen door de regen die binnendringt door de buitenmuur en ook door vocht afkomstig van de binnenmuur. Zonder ventilatie en afvoer van vocht dringt het vocht binnen de kortste keren door in de binnenmuur.

Het grote nadeel van open stootvoegen is dat ze groot genoeg zijn voor allerlei beestjes die je liever niet in je spouw hebt. Ik denk hierbij aan muizen die al door een opening met de dikte van een potlood (zo’n 7 mm)  kunnen en ook wespen die al aan 5 mm opening genoeg hebben.

Stootvoegroosters

Aangezien het niet aangewezen is om de open stootvoegen zomaar dicht te maken, ging ik op zoek naar een oplossing voor dit probleem. Ik kwam al gauw de stootvoegroosters op het spoor. Zoals de naam al zegt, zijn dit roosters die je in de stootvoegen plaatst om ongedierte te weren uit je spouwmuur en die toch zorgen voor de nodige ventilatie van je spouw. Sommige stootvoegroosters kun je enkel bij nieuwbouw gebruiken omdat ze dienen om in te metselen.

Al snel vond ik ook stootvoegroosters die je achteraf nog kunt plaatsen: het Bijenbekje en Spouwsafe. Ik besloot om voor de Bijenbekjes te gaan omdat ze er steviger uitzien en een mooier uitzicht hebben (naar mijn mening).

bijenbekje

Het Bijenbekje is gemaakt van roestvrij staal. Voor de plaatsing heb je in principe geen gereedschap nodig: je duwt het Bijenbekje eenvoudig met de hand in de stootvoeg. Op het Bijenbekje zitten kleine weerhaakjes zodat je het gemakkelijk op de juiste plaats krijgt en niet te ver in de stootvoeg duwt. Bij mij was er echter wat verhard voegsel terechtgekomen in sommige open stootvoegen zodat de Bijenbekjes er in de hoogte niet in pasten. Na eenvoudige verwijdering van dit voegsel (met een hamer en een stevige platte schroevendraaier), lukte het echter zonder probleem. En zonder gereedschap. Het Bijenbekje past in open stootvoegen van 7 tot 14 mm breed en is in 2 hoogtes verkrijgbaar  (afhankelijk van de hoogte van je baksteen).

stootvoeg_bijenbekje

Links

  • Weet je niet wat een spouwmuur is? Kijk dan eens op Wikipedia.
  • Het Bijenbekje.
  • Een alternatief stootvoegrooster is de Spouwsafe. Het is eenvoudig te plaatsen zonder gereedschap en past in voegen van 5 tot 24 mm breed. Bovendien is het verkrijgbaar in verschillende hoogtes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *