Webpagina’s lezen op je e-reader

Webpagina's lezen op je e-reader

Een e-reader is aangenaam voor je ogen om op te lezen. Wist je dat je ook webpagina’s kunt lezen op je e-reader?

Een e-reader gebruik je meestal voor het lezen van e-boeken. Wat de voordelen zijn, hoe je boeken op je e-reader kunt krijgen en hoe je ze kunt ontlenen in de bibliotheek lees je hier: voordelen van e-readers, hoe je e-boeken op je e-reader kunt krijgen en het ontlenen van e-boeken in je bibliotheek.

Je kunt een e-reader ook gebruiken voor het lezen van webpagina’s. Dat kan op 2 manieren: ofwel surf je met je e-reader naar de webpagina’s ofwel plaats je (al dan niet automatisch) webpagina’s op je e-reader zodat je ze ook kunt lezen zonder internet verbinding.

Surfen met je e-reader

De meeste e-readers hebben een eenvoudige browser zodat het mogelijk is om te surfen op het internet. Let wel: deze browsers zijn niet geschikt om filmpjes te bekijken of zware web toepassingen te gebruiken. Maar je kunt er wel een tekstueel artikel mee opzoeken en lezen.

Afhankelijk van het soort e-reader, zit deze browser wat verstopt: bij de Kobo e-reader kun je de browser terugvinden onder de knop ‘Meer’ en dan ‘Bèta-functies’. Bij de Kindle zit dit in het menu onder ‘Experimenteel’.

Hou er rekening mee dat je een actieve wifi-verbinding nodig hebt om dit te kunnen gebruiken. Ook zal je zien dat dit (afhankelijk van hoeveel je surft) je batterijduur nadelig beïnvloedt.

Webpagina’s downloaden op je e-reader

Het is dikwijls interessanter om de webpagina’s die je wenst te lezen te downloaden op je e-reader. Zo hoef je niet steeds een wifi-verbinding te hebben en zal je batterijduur niet negatief beïnvloedt worden.

Je hebt een aantal mogelijkheden om dit te doen. Zo kun je zelf een Microsoft Word bestand aanmaken en de webpagina’s die je wenst te lezen via copy-paste in het Word document te zetten. Dit Word bestand kun je dan via Calibre op je e-reader krijgen.

Een andere mogelijkheid is om gebruik te maken van een website Pocket (maak een account aan: Pocket) en de Pocket browserextensie om tijdens het surfen met 1 klik het artikel dat je voor je neus hebt staan, op te slaan in Pocket. Pocket is een website/app waarmee je artikels die je later wenst te lezen kunt opslaan.

Vervolgens kun je de artikels die je opslaat op Pocket doorsturen naar je e-reader. Bij een Kobo e-reader kun je dit vanaf je e-reader instellen: je gaat naar het ‘Meer’ menu en klikt op ‘Mijn artikelen’. Daar kun je inloggen op een bestaand Pocket account of een nieuw account aanmaken. Vanaf dat moment ga je je Pocket artikels kunnen terugvinden onder ‘Mijn artikelen’. Heb je een Kindle e-reader, dan kun je een externe dienst koppelen aan je Pocket account die de artikels doorstuurt op regelmatige basis naar je e-reader. Je vindt de dienst Pocket To Kindle hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *