Wat is een NAS en wat doe je er mee?

Wat is een NAS en wat doe je er mee?

Een NAS is een harde schijf met een netwerkaansluiting zodat bestanden centraal beschikbaar zijn. Maar hoe gebruik je nu een NAS?

De afkorting NAS komt van het Engelse Network Attached Storage ofwel dus: harde schijf, verbonden op een netwerk.

Een NAS kun je gebruiken als je eigen lokale cloud. Het is een centrale computer die je in je huis plaatst en die verbonden is op je netwerk. Die centrale computer kan 2 of meerdere harde schijven bevatten. Je kunt een NAS gebruiken om alle bestanden die belangrijk voor je zijn (denk maar aan je ebooks, documenten, foto’s, eigen gemaakte filmpjes) veiliger te bewaren.

Het gebruik van een NAS voor de opslag van bestanden kan op verschillende manieren:

Centrale opslagplaats

Je kunt je NAS gebruiken als centrale opslagplaats, waarbij je bestanden uitsluitend op je NAS staan. Dit is handig in een gezin waarin je meerdere computers hebt en je ook je documenten van overal op je smartphone wilt kunnen openen en/of bewerken. Je hebt van elk bestand maar één versie en hoeft je dus niet af te vragen of je de meest recente versie aan het bekijken bent. Zo ben je ook zeker niets kwijt als er een computer in je gezin crasht.

Back-up

Door je NAS als back-up medium te gebruiken, laat je je bestanden op je computer(s) staan en maak je op regelmatige basis (al dan niet automatisch) een back-up naar je NAS. Op die manier heb je een makkelijke manier om back-ups te maken. Bovendien zijn de bestanden die op je NAS staan, bereikbaar op al je computers en je smartphone. Dit is een voordeel tegenover het gebruik van een externe harde schijf. Hou er dan wel rekening mee dat het niet noodzakelijk de laatste versie is die je bekijkt maar de versie van wanneer je vorige back-up gemaakt is.

Synchronisatie

Het is mogelijk om (net zoals Dropbox) je NAS te gebruiken als een extra folder die zichtbaar is op je computer(s). Alle bestanden die je vervolgens in die folder plaatst, worden gesynchroniseerd naar je NAS en alle andere gekoppelde toestellen.

Conclusie

Wat is nu de beste manier om met een NAS om te gaan? Dat hangt van je persoonlijke voorkeur en situatie af. Omdat in ons gezin meerdere computers staan en ik graag zekerheid wil dat alle gegevens ook centraal staan heb ik voor de optie gekozen waarbij de NAS de centrale opslagplaats is en de bestanden enkel op de NAS staan.

Is dat nu niet onveilig om bestanden maar op één plaats te hebben? Een NAS bevat wel meerdere schijven bevatten waarbij je kunt instellen dat indien één schijf het begeeft, je nog steeds alle bestanden op de andere schijf/schijven kunt terugvinden. Toch kan ook hier Murphy optreden (alles wat kan fout gaan, zal fout gaan). Daarom is het belangrijk om ook van je NAS de nodige back-ups te maken (5 tips voor een goede back-up).

Benieuwd naar wat je nog met een NAS kan doen? Lees dan ook: waarom je een NAS nodig hebt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *