Wat is de beste browser?

Wat is de beste browser?

Om te surfen op internet gebruiken we een browser. Maar welke browser is nu de beste, de meest veilige en beschermt onze privacy?

Laat ons eerst eens kijken wat de meest populaire browsers zijn. Wereldwijd zijn dit de meest gebruikte browsers op de desktop in 2019 volgens statcounter:

 

Hier zie je dus dat Google Chrome met ruime voorsprong de meest gebruikte browser is op de desktop. De top 3 wordt vervolledigd door Firefox en Safari .

Houden we ook rekening met alle mobiele toestellen, dus ook met tablets en smartphones, dan ziet de top 3 er als volgt uit:

Het zijn dezelfde browsers in de top 3, maar Firefox en Safari zijn van plaats gewisseld. Dit komt door het groot aantal mobiele toestellen die op iOS draaien en waar Safari de standaard browser is (denk maar aan de iPads en de iPhones).

Veiligheid

Laat ons deze top 3 browsers eens bekijken op het gebied van veiligheid. Volgens een rapport van Skybox Security bevat Google Chrome de meeste kwetsbaarheden, gevolgd door Firefox en bevat Safari het minste kwetsbaarheden. Toch kan Google Chrome als een veilige browser beschouwd worden omdat kwetsbaarheden gemiddeld in 15 dagen opgelost worden (het snelst van alle browsers). Bij Safari duurt het daarentegen gemiddeld 54 dagen vooraleer er een oplossing is.

Qua veiligheid geven we de browsers volgende punten:

  1. Google Chrome: 5/5
  2. Firefox: 4/5
  3. Safari: 4/5

Privacy

Kijken we naar privacy, dan is het een ander verhaal. Google Chrome doet standaard weinig tegen tracking cookies (kleine tekstbestanden die op onze computer geplaatst worden met als doel om ons te volgen). Op basis hiervan kunnen profielen opgesteld worden van onze interesses en activiteiten op internet. Deze profielen kunnen vervolgens verkocht worden aan derden en worden vooral gebruikt om ons gepersonaliseerde advertenties voor te schotelen.

Firefox gaat standaard onze privacy wel veel beter beschermen. We worden standaard beschermd tegen trackers die ons volgen op het internet en krijgen waarschuwingen als we getroffen worden door een gekend datalek.

Safari doet ook het nodige om onze privacy te beschermen. Zo wordt het ook moeilijker gemaakt dat derden ons volgen door bijvoorbeeld niet toe te laten dat websites van derden gegevens op onze computer kunnen bewaren.

Qua privacy geven we de browsers volgende punten:

  1. Firefox: 5/5
  2. Safari: 4/5
  3. Google Chrome: 3/5

En de beste browser is…

Als we gebruiksgemak, veiligheid en privacy samen beschouwen dan is Firefox de beste keuze, toch zeker als je op een Windows systeem werkt. Gebruikt je een Mac, dan is Safari ook een goede keuze.

Ben je gehecht aan Google Chrome? Je kunt de browser mits wat instellingen en extensies een heel stuk privacy veiliger maken. Gebruik een extensie die trackers (tracking cookies) kan blokkeren. Een aanrader is uBlock Origin.

Wil je meer tips om sneller en veiliger te surfen? Zenspiratie geeft regelmatig een lezing over dit onderwerp. Raadpleeg hier de agenda of schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Bronnen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *