Rabarber is fantastisch om in de tuin te hebben. Als hij er weer staat, in volle glorie maak ik zeker en vast dit warm rabarbergebak. Met wat ijs en slagroom is dit een heerlijke zoet-zuur, warm-koud combinatie die de lente helemaal inzet.
Zo maak je het:
Nodig:
- 250 gram rabarberstelen (= ongeveer 3 stelen)
- 10 gram geraspte gember
- 50 gram suiker
- Je kan de gember en suiker ook vervangen door 6 eetlepels gembersiroop
- Kant en klaar bladerdeeg
- Vanille-ijs
- Slagroom
Doen:
- Snij de rabarber in stukjes. Doe ze met de gember in een pot en breng aan de kook.
- Verlaag het vuur. Voeg de suiker toe en laat nog 5 minuten pruttelen. Haal van het vuur . Laat even afkoelen.
- Rol het bladerdeeg uit. Snij de zijkanten in stroken.
- Schep de rabarbermoes in het midden van de bladerdeeg.
- Vouw de stroken kruislings dicht.
- Leg de ‘vlecht’ in de op 200 °C voorverwarmde oven voor een kwartier.
- Ondertussen kan je de thee/koffie zetten. Het ijs alvast uit de diepvries halen, de slagroom opkloppen.
- Serveer nog warm met wat vanille-ijs en een toef slagroom.
- Heerlijk!
Tips:
- Ik maak altijd dubbel zoveel rabarbermoes. Die kan ik dan door de havermoutpap of Griekse yoghurt doen tijdens het ontbijt.
- Deze rabarbermoes hoeft niet in bladerdeeg. Ook bij kip op worst is deze moes overheerlijk!
Wist je dat?
- Het een fabel is dat je na 21 juni best geen rabarber meer eet omwille van het oxaalzuur. Toch laat je beter de rabarber met rust na eind juni zodat je er volgend jaar weer volop kunt van genieten.
- Rabarber een groente is…Maar vooral als dessertfruit wordt gebruikt. Omdat hij tot de zuringfamilie behoort is hij eigenlijk een kruid…
- Je voor Rabarber in de tuin wel wat ruimte nodig hebt. Het is echt de moeite waard om 1-2 planten in je tuin te hebben omdat ze er fantastisch uitzien met hun prachtige bladeren. Je kunt er ook heerlijk gebak en andere lekkere dingen mee maken. Zoals deze limonade bijvoorbeeld! Of wat dacht je van heerlijke rabarberconfituur? Die is ook verrukkelijk bij allerlei kazen.
- Rabarberbladeren giftig zijn…Die moet je dus niet koken, eten, roken.
- Je de stelen van de plant moet trekken? Zo hou je de plant gezond. Geen mes gebruiken dus, gewoon zachtjes trekken aan de steel en dan lost deze vanzelf.
- Rabarber al duizenden jaren wordt gegeten? In 2000 v. C werd hij al in China gebruikt om medicinale doeleinden. Hij werkt immers -zeer licht- bloedzuiverend.
- Rabarber koken maar vijf minuten kost? Dus ideaal om tijdens het ontbijt te gebruiken.