Als je een filmpje maakt met een camera of smartphone, dan zul je merken dat slechts een aantal minuten video snel zorgt voor een heel groot bestand.
Om te weten hoe het komt dat je filmpje zo groot is, is het interessant om te weten wat er voor zorgt dat een paar minuten video al snel honderden megabytes groot wordt.
De belangrijkste parameters die een invloed hebben op de grootte van het bestand zijn:
- Afmetingen van je filmpje (hoogte x breedte). Hoe groter de afmetingen van je filmpje, hoe groter het bestand. De afmetingen wordt ook de resolutie genoemd. Full HD resolutie is bijvoorbeeld 1920 x 1080 (ook wel genoteerd als 1080p).
- Aantal beelden per seconde. Een filmpje is eigenlijk niets anders dan een voldoende aantal stilstaande beelden die je toont per seconde. Hoe meer beelden je per seconde toont, hoe groter het bestand. Het aantal beelden per seconde wordt de frame rate genoemd. Typische framerates zijn 25 fps (dus 25 beelden per seconde) en 30 fps.
- Bitsnelheid voor het afspelen van filmpjes. Dit wordt ook de bitrate of datarate genoemd en bepaald hoeveel data per seconde je filmpje gebruikt om af te spelen. Dit is uiteraard afhankelijk van het aantal beelden per seconde en de resolutie van je filmpje maar voor 25 (of 30) fps en 1080p resolutie, volstaat een bitrate van 8 Mbps (8 Megabit per seconde) = 8 000 kbps (kilobit per seconde). Naast de bitrate van de beelden, is het ook mogelijk om de bitrate van het geluid (de audio) te bepalen. 256 kbps is te vergelijken met CD kwaliteit (veel hangt wel af van je persoonlijk gehoor: voor sommigen is 192 kbps al ruim voldoende, terwijl voor anderen 320 kbps nog niet volstaat. Ik zou zeggen: test het eens uit en bepaal zelf wat voor jou aanvaardbaar is).
- Duur van je filmpje. Hoe langer je filmpje duurt, hoe groter het bestand
- Compressie van je filmpje. Hoe hoger de compressie, hoe kleiner het bestand. Compressie kan 2 vormen aannemen:
- Losseless compressie: hierbij is er geen verlies in kwaliteit van het filmpje
- Lossy compressie: hierbij is er kwaliteitsverlies om een kleiner bestand te bekomen. Er gaat dus informatie over het filmpje verloren om een zo klein mogelijk bestand te verkrijgen.
Kort samengevat kun je dus stellen: hoe groter de kwaliteit van je filmpje, hoe groter het uiteindelijke bestand. En ook: hoe langer je filmpje duurt, hoe groter het bestand.
Bepaal dus voor jezelf wat de kwaliteit is die je nodig hebt en probeer je filmpje zo kort mogelijk te houden.
Wil je weten hoe je snel en makkelijk je smartphone video’s op je computer krijgt? Je ontdekt het hier: Hoe filmpjes van je smartphone op je computer krijgen?