Waarom je een NAS nodig hebt

Waarom je een NAS nodig hebt

Een NAS (network attached storage) is een apparaat met één of meerdere harde schijven dat via een netwerkaansluiting gekoppeld is op je interne netwerk.

Wat kun je doen met een NAS?

Op je NAS kun je alle bestanden kwijt die je normaal op de harde schijf van je computer zou plaatsen. Denk hierbij aan je documenten, foto’s, video’s en muziek. Alle bestanden die je op je NAS zet, kun je van overal op je netwerk raadplegen.

Er zijn verschillende fabrikanten van NAS systemen. De meest gekende zijn Synology, QNAP en Netgear. Ik heb zelf een Synology en ben daar uitermate tevreden mee. Behalve het bijhouden van bestanden, kan een moderne NAS heel wat meer. Zo is het mogelijk om allerlei extra packages of apps te installeren om extra functionaliteit toe te voegen aan je NAS. Een aantal packages staan al vooraf geïnstalleerd.

Package Center op een Synology NAS

Er bestaan packages om je mediabestanden via DLNA te kunnen afspelen op bijvoorbeeld je tv. Zo is het mogelijk om dan op je tv video’s af te spelen of een slideshow te tonen van je favoriete foto’s. Ook kun je je muziek afspelen met op je smartphone (via de geschikte smartphone app) of zelfs op je Sonos apparaat. Ook bestaan er packages om je dropbox te laten synchroniseren of backuppen op je NAS, IP camera’s aan te sluiten en te bekijken op je NAS, een VPN server op te zetten. Je kunt zelfs je eigen clouddienst opzetten zoals Dropbox of Google Drive.

Een NAS binnen je gezin

Het is mogelijk om verschillende gebruikers aan te maken die elk hun eigen rechten hebben. Zo kun je je NAS perfect binnen je gezin gebruiken waarbij elk gezinslid zijn eigen map heeft. Bovendien kunnen er ook gedeelde mappen gemaakt worden die je kunt gebruiken voor de gemeenschappelijke bestanden of om bestanden uit te wisselen. Je kunt dit uiteraard ook gebruiken om bestanden te delen met niet-gezinsleden.

Heeft je NAS meerdere schijven dan kun je ervoor kiezen om niet alle beschikbare opslagcapaciteit te gebruiken voor bestanden. Een deel van de ruimte kun je dan afstaan om een backup van je bestanden te hebben. Heb je 2 schijven van bijvoorbeeld 2 TB (in totaal dus 4 TB ruimte), dan kun je ervoor kiezen om maar 1 schijf te gebruiken. De tweede schijf vormt  dan een kopie van je eerste schijf. In dit voorbeeld heb je dus 2 TB bestandsruimte. Crasht er één schijf dan heb je nog altijd de tweede harde schijf met een kopie van alle bestanden.

Conclusie

Voor thuisgebruik volstaat in principe een NAS met 2 schijven. Hou er dan wel rekening mee dat je bestanden op 1 schijf passen. De tweede schijf gebruik je niet als opslag maar om een kopie van je gegevens te hebben. Zo raak je niets kwijt in het geval er iets verkeerd loopt.

Je kunt zowel een naakte NAS kopen waarbij je zelf nog de schijven moet aankopen en installeren. Heb je hier te weinig kennis van of geen zin om dit zelf te doen, weet dan dat je ook kant-en-klare NAS systemen kunt kopen waarbij de harde schijven al zijn ingebouwd.

Synology DiskStation DS218play

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *