Met havermout kan je vele kanten op: je kan het eten als ontbijt of in koekjes. Je drinkt het in een smoothie of bijt in een snackreep. Je kan er een bad in nemen, of gewoon een maskertje leggen. Hoe je het ook gebruikt, je wordt er uiteindelijk beter van…wedden dat havermout op je volgende boodschappenlijstje staat?
Havermout? Wat eet ik dan precies?
Haver, een graansoort die na de oogst gewassen, gepeld en verhit wordt. Daarna wordt het graan gestoomd en platgewalst. Een graansoort die meer dan goed voor je is.
Waarom zou ik havermout eten?
- Geen rammelende maag meer halverwege de voormiddag;
- Een veel betere spijsvertering. De vele vezels doen je darmen een groot plezier!
- Gewichtsverlies? Ja! Door de vele vezels en eiwitten krijg je veel sneller een verzadigd gevoel. Sneller voldaan en geen trek in tussendoortjes door tussentijdse hongertjes = gewichtsverlies!
- Haver is glutenvrij. Maar omdat haver dikwijls gezaaid wordt naast andere gewassen kan het toch (een kleine hoeveelheid) gluten bevatten. Heb je last van een glutenintolerantie, dan kun je gelukkig kiezen voor glutenvrije havermout.
- Anti-cholesterol: havermout heeft de eigenschap zich met het vet van de slechte cholesterol te binden tijdens de spijsvertering en die gaat eruit bij je volgende toiletbezoek!
- Immuunsysteem een handje helpen : bacteriën kunnen minder snel groeien in je lichaam, zo werkt je immuunsysteem een stuk beter als je havermout regelmatig op het menu zet.
- Diabetes? Je bloedsuikerspiegel gaat er veel minder snel van pieken dan van sandwiches bijvoorbeeld. Het bevordert ook de aanmaak van insuline. Diabetespatiënten moeten minder vaak insuline inspuiten als havermout regelmatig gegeten wordt.
Hoe maak je havermout klaar?
Kooktijd? Dat hangt een beetje af van wat je precies koopt. In elke supermarkt is er wel havermout te koop. Kijk goed op de verpakking voor de bereiding. Er zitten varianten tussen die je minstens een kwartier moet laten koken, andere soorten zijn al na een paar minuten klaar.
Hoeveel per persoon? Dat hangt van je honger af…5 eetlepels per persoon is genoeg.
Zo in de pan? Neen, je giet er vloeistof bij. Je kan water gebruiken, of melk, of een plantaardige vorm van melk zoals kokosmelk. Ik neem 250 ml vloeistof per 5 eetlepels havermout, maar ook dat hangt volledig van je eigen voorkeur af: wil je een vloeibare pap of een meer stevige versie?
Lekker? Havermout moet je ‘pimpen’, dat maakt het lekker, spannend en je kan eindeloos combinaties blijven bedenken. Zelfs met de afwerking kan het alle kanten uit: kaneel, nootmuskaat, munt, zaden, noten, honing, agavesiroop…
Op weg helpertjes:
- Voeg kaneel en rozijntjes toe aan de kokende havermout. Snij ondertussen een appel in blokjes. Schep de havermout in een kom als die klaar is. Giet er de appelblokjes over…Heerlijk! Doet me een beetje aan appeltaart denken
- Een restje appelmoes over? Giet het door de warme havermout. Wat kaneel doet de rest.
- Je kan een banaan prakken en door de bereide havermout roeren. Afwerken met wat pure chocoladeschilfers maakt het luxueus, maar hartig. Walnoten i.p.v. chocolade erbij zijn ook lekker als afwerking.
- Met wat gemengde noten en gehalveerde druiven erover heb je een lekkernij
- Je kan allerlei fruit in blokjes toevoegen: kiwi, peer, banaan, mango, vijgen…
- Je kan op het einde van de kooktijd wat gemengde bessen uit de diepvries onder de kokende havermout mengen. Even laten ontdooien. In een kom scheppen en bestrooien met wat walnoten. In de zomer kies je natuurlijk voor verse bessen en werk je af met muntblaadjes uit de tuin.
- Of durf je er een eetlepel Griekse yoghurt aan toe te voegen? Met een perzik en wat nootmuskaat heb je een gedurfde hap!
- Je havermout koken in koksmelk i.p.v. in water/melk geeft het iets bijzonders. Met wat mango of ananas krijg je een tropisch ontbijtje. Afwerken met wat geraspte kokos maakt het helemaal af.
Eens iets anders en toch havermout?
- Wat dacht je van een smoothie? Je voegt 2 eetlepels gesneden haverzemelen toe aan de smoothie en werkt af met een snuifje kaneel. Dit kan als snel ontbijt of vieruurtje.
- Koekjes misschien? Zo maak ik ze: Enkele heerlijke recepten vind je hier:
- Snackrepen? havermoutkoek met noten, banaan en chocolade
- Als tussendoortje kan je wat havermout over je yoghurt strooien. Ook wat blokjes fruit en afwerking met honing kan een doordeweeks yoghurtje op die manier omtoveren tot een lekkernij.
Wist je dat?
Havermout huidvriendelijk is? Eeuwen geleden wisten de Grieken en Romeinen het al: havermoutbaden houden de huid jong en genezen zelfs huidziekten. Een aftreksel van havermout zou zelfs helpen tegen schimmelinfecties, insectenbeten, eczeem en psoriasis.
Last van eczeem? Maak havermout klaar ( zonder het pimpgedeelte met fruit enzo), schep het in een washandje en laat het op de getroffen huid intrekken. Ook een havermoutbad helpt erg goed bij eczeem. Het kan er zelfs door verdwijnen als je het regelmatig toepast.
In bad? Schep havermout in een washandje en hang het in de met water gevulde badkuip. Laat even trekken. het water wordt melkwit. En nu lekker badderen. Voor je uit bad gaat kun je je lichaam met het washandje inwrijven. Dit bad is erg verlichtend voor kinderen met de waterpokken. Na het baden niet droogwrijven, maar droogdeppen. Het verzacht de huid, vermindert de jeuk en helpt de blaasjes sneller indrogen.
Geachte,
Havermout is helaas niet glutenvrij. Mijn schoonzoon is erg allergisch aan gluten en dus kopen we glutenvrije havermout voor hem.
Carine, haver op zich bevat geen gluten. Jammer genoeg wordt het dikwijls naast andere graansoorten gezaaid waardoor er soms toch gluten in voorkomen door de kruisbestuiving. Indien je last hebt van een glutenintolerantie kies je daarom beter voor glutenvrije havermout.