Beweging is goed voor je. Dat wist je wel. Maar buikdansen? Waarom zou je? Zoveel redenen! Lees ze hier:
Luister naar je lichaam
Buikdans start vanuit een goeie lichaamshouding: rechtop, losse schouders, je bekken op de juiste plaats, je knieën los. Het maakt je bewust van hoe je erbij staat. En dat de hele dag. Dag na dag. Dat alleen al kan je zoveel beter doen voelen: weg pijntjes in nek, schouder, rug,…Het helpt problemen in de onderrug te voorkomen. Ik ondervind het ‘aan den lijve’. Je krijgt er een mooiere houding van.
Probeer eens een sport uit
Jawel! Buikdans is intens. Niet alleen je buik heeft wat te doen. Alle lichaamsdelen komen er aan te pas: hoofd, schouders, armen, polsen, handen, borst, buik, heupen, benen, voeten,… De bewegingen kunnen intens zijn en heel wat van je uithoudingsvermogen verwachten. Om de bewegingen onder de knie te krijgen oefen je best regelmatig: lees: na elke les. Nog meer beweging! Je lijf zal je dankbaar zijn…En dat zal je -na een tijdje- ook zien. Het geeft je een mooier figuur.
Start een nieuwe hobby
Nieuwe dingen helpen je om open te staan voor je omgeving. Het helpt je om een andere kijk op het leven te hebben. Je leert andere mensen kennen, krijgt andere invloeden. Het houdt je geest scherp, en je visie breed. Buikdansen is misschien ver buiten je comfortzone. Geloof me, dat was het voor mij ook!
Wees spontaan
Daarvoor is buikdansen ideaal! Want, eigenlijk gaat het om het genieten van muziek, de muziek aanvoelen en omzetten in bewegingen. Je beeldt de muziek uit, maakt de muziek visueel. In het begin dans je waarschijnlijk met je hoofd: ‘ Twee passen rechts, nu mijn heup….’, maar na een tijdje neemt je gevoel het over!
Het is zoooooo goed voor je!
Ja, er zijn nog veel meer reden dan hierboven opgesomd:
- Het versterkt je spieren en je botten;
- Het vergroot je lenigheid;
- Het verlaagt je bloeddruk;
- Het is goed voor je cholesterol;
- Het verbetert je cognitieve capaciteiten (ik kan beter onthouden sinds ik dansbewegingen in oefen en choreografieën herhaal);
- Je verbrandt vet;
- Het vermindert cellulitis;
- Het verlicht spanning en stress;
Wist je dat?
- Je na de eerste les al aan de slag kan met je aangeleerde bewegingen? Ja hoor. Experimenteer. Dans op de muziek die je hoort. Kies zelf de volgorde van je aangeleerde bewegingen en je bent vertrokken!
- Buikdansen ideaal is voor mensen met een fysieke beperking? Ook zittend kan je heel mooie bewegingen maken met je schouders, armen, handen,…
- Het geen exclusieve dans voor dames is? Ook heren kunnen buikdansen.
- Buikdansen geen erotisch karakter heeft? Het is één van de oudste dansen die er op de wereld bestaat, afkomstig uit de culturen van India, Afrika en het Midden en Verre Oosten. Dat buikdansen zou ontstaan zijn als een verleidingsdans voor de sultan in de harem is dus een fabeltje, een beeld dat opgehangen werd door de filmindustrie.
- Oriëntaalse dans eigenlijk beter de lading dekt, maar is de volksmond is de techniek beter gekend als buikdansen.
- Blote buik niet echt hoeft. Om te kunnen genieten van buikdans hoeft een blote buik niet perse. Je kan perfect dansen in een outfit waar jij je comfortabel in voelt!
- Heupbewegingen vanuit de knieën komen? Daarom dragen danseressen vaak lange rokken, om dat te verhullen.
- Heupgordels je helpen om de bewegingen onder de knie te krijgen? De muntjes aan de gordel maken je bewegingen duidelijker. Zo kan je zelf goed zien en horen hoe het moet…Trouwens er zijn ook bewegingen waarbij je de muntjes niet mag horen :).
Whatever you decide to do, make sure it makes you happy!
Tips
Ga je ervoor? Fantastisch! Wat heb je nodig voor je eerste ervaring?
- Een goed zittende jurk/ rok met t-shirt/ Goed zittende broek met t-shirt;
- Eventueel een heupsjaalje; (soms zijn er heupsjaaltjes voorzien die je kan lenen tijdens de les)
- Schoeisel hoeft niet. Ik dans op mijn blote voeten. Voel je je comfortabeler met een schoentje? Kies dan voor een licht, goed zittend plat muiltje.
- Goesting natuurlijk!
If you can dance and be free, not embarrassed, you can rule the world!
Interesse? Volg dan mijn buikdans kanaal op YouTube. Hier een voorproefje: