Voorkom onaangename verrassingen met je mobiele dataverbruik

Data abonnementen voor je smartphone worden steeds goedkoper. Toch hou je je dataverbruik best in de gaten. Hoe voorkom je onaangename verrassingen?

Hoewel je steeds ruimere data abonnementen vindt voor steeds lagere prijzen, is het toch de moeite om je mobiele dataverbruik te monitoren om serieuze meerprijzen bij het overschrijden van je datalimiet te voorkomen.

Dataverslinders

Het is mogelijk om zonder monitoring al een aantal zaken op te noemen die heel wat data verbruiken.

  • Het bekijken van video’s en filmpjes verbruikt héél veel data. Zo mag je voor een YouTube filmpje in standaard kwaliteit rekenen op zo’n 2 MB per minuut! Dus als je elke dag 30 min. filmpjes op YouTube bekijkt, dan kom je al op zo’n 60 MB per dag of 1,8 GB per maand! Ook filmpjes op Facebook verbuiken heel wat data.
  • Muziek beluisteren. Het beluisteren van muziek via een streamingdienst als Spotify (ongeveer 1 MB per minuut) of het beluisteren van een radiostation (ongeveer 0,5 MB per minuut) verbruikt heel wat data. Iets minder dan video’s, maar toch nog de moeite om te  vermelden.
  • Foto’s downloaden en uploaden. De camera’s op een smartphone worden steeds beter. Hiermee worden de foto’s steeds groter. Hoe groter de foto’s, hoe meer dataverbruik bij het downloaden of uploaden. Tegenwoordig zijn foto’s van 5 MB of meer al lang geen uitzondering meer.

Hoe monitor je je mobiele dataverbruik?

Het meest betrouwbaar om  je totale dataverbruik te zien, is via je provider van je gsm abonnement. Dit kan via de website van je provider. Sommige providers voorzien zelfs in een eigen app waarmee je je verbruik op de voet kunt volgen.

Dit geeft je enkel een totaalbeeld van het mobiele dataverbruik. Ga je regelmatig over je limiet of is je beschikbare data veel te snel opgebruikt, dan kan het interessant zijn om na te gaan welke applicaties de schuldige zijn. Gelukkig kun je dit nagaan op je smartphone zelf.

Spoor de grootste dataverslinders op

Om de grootste dataverslinders op je Android smartphone op te sporen, hoef je niets extra’s te installeren. Alles is hiervoor al standaard aanwezig.

Ga hiervoor naar Instellingen > Verbindingen > Gegevensgebruik

Vervolgens klik je op Gebruik mobiele gegevens.

Hier zie je een overzicht van het totaal verbruik voor de geselecteerde periode (standaard is dat de huidige maand):

Je kunt bovenaan de periode veranderen door op de periode bovenaan te drukken (hierboven dus op 1-31 aug.). Op die manier is het mogelijk om het verbruik van de voorbije maanden na te gaan.

Het interessantste is misschien wel onderaan. Daar krijg je een overzicht te zien van het dataverbruik per applicatie, waarbij de bovenste applicatie de grootste dataverbruiker is.

Instellingen dataverbruik

De kans dat jouw abonnement start op de eerste van de maand is klein. Je kan dit gelukkig eenvoudig aanpassen. Keer hiervoor terug naar het scherm Instellingen > Verbindingen > Gegevensverbruik. Kies nu voor Factuurcyclus (ipv. Gebruik mobiele gegevens).

Op dit scherm kun je volgende zaken instellen:

  • Factuurcyclus. Dit is de startdatum elke maand van je mobiele data abonnement. Vanaf deze datum wordt er dus opnieuw vanaf 0 geteld.
  • Waarsch. gegevensverbruik. Bij het bereiken van deze grens (vb. 2 GB) krijg je een waarschuwing.
  • Limiet gegevens toepassen. Zet dit aan om je mobiele gegevens automatisch uit te schakelen bij het bereiken van de opgegeven limiet. Deze optie werkt samen met Limiet gegevensgebruik instellen. Stel dit in op de limiet van je data abonnement. Zo kom je nooit voor onaangename verrassingen te staan als je je factuur ontvangt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *