Vlaggetjes haken

Vlaggetjes haken

Een vrolijk projectje met een resultaat dat bij elk feestje kan worden bovengehaald: je zelf gehaakte vlaggetjes geven het feest een extraatje. Pak je haaknaald, je favoriete wol en ga aan de slag! Wij helpen je op weg.

Nodig:

  • Restjes wol
  • haaknaald
  • schaartje

Doen:

Zorg voor een flink stuk garen voor je je eerste steek opzet als je kiest voor optie 1 om de vlaggetjes vast te haken aan de vlaggenlijn. (zie lager in dit haakpatroon) Maak een ketting van 22 lossen.

Toer 1: Steek de haaknaald in de tweede losse vanaf de haaknaald. Haak een vaste in elke steek.

Toer 2: Om de toer moet je minderen. In elke even toer dus (toer 4,6,8,10,…). Dat doe je zo: haak de eerste en de tweede steek samen. Dan weer vasten in elke opvolgende steek. De op één na laatste steek haak je ook samen met de laatste steek.

Toer 3-…: Herhaal toer 1 en 2 tot je uiteindelijk nog maar één vaste over hebt. Hecht af en werk je losse draad weg. Je hebt een vlaggetje gehaakt!

En nu nog meer vlaggetjes! Maak een bonte verzameling vlaggetjes. Dit is een leuke manier om restjes wol weg te werken. Je kan natuurlijk ook een reeks vlaggetjes maken in één kleur, of in de kleuren van je favoriete voetbalclub, of van je vaderland, of… Het worden jouw vlaggetjes. Doe je ding!

Vrolijke vlaggenlijn

Vlaggetjes genoeg? Tijd om ze aan een vrolijke vlaggenlijn te haken. Haak een ketting van lossen die lang genoeg is om alle vlaggetjes er aan te haken. Nu heb je drie opties om de vlaggetjes aan de vlaggenlijn te haken.

Optie 1: Maak je vlaggenlijn eventueel nog wat steviger door een extra toer vasten op de ketting te haken. Schik de vlaggetjes eerst even mooi onder de vlaggenlijn om te zien hoeveel ruimte je moet voorzien om een evenwichtig geheel te krijgen. Let ook op de kleurschikking als je koos voor een bonte verzameling vlaggetjes.  Haak de vlaggetjes met het garen dat je voorzag aan het begin van je werk aan de vlaggetjeslijn. Dat doe je best met halve vasten.

Optie 2: Haak een extra toer op de ketting en haak telkens een vlaggetje vast door dwars door de boevenrand van het vlaggetje heen te haken en het zo vast te maken aan de vlaggenlijn.

Optie 3: Rijg de ketting van lossen door de bovenrand van de vlaggetjes. Let op de kleurschikking als je koos voor een bonte verzameling vlaggetjes.

Tips

  • Je kan deze vlaggetjes zo groot of zo klein maken als je zelf wilt. Gewoon meer of minder lossen op je beginketting haken. De rest volgt van zelf als je stap 1 en stap 2 volgt.
  • In het mini zijn deze vlaggetjes supermooi! Op een kaart staan ze erg feestelijk. Zo’n feestkaartjes kan je kopen in onze webshop.
  • Je kan met een ketting van lossen een getal, een naam of een figuur op de vlaggetjes vastmaken.
  • Oefening baart kunst. Na het haken van deze vlaggetjes zal je de techniek om steken te minderen helemaal in de vingers hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *