Verhoog gratis je digitale veiligheid en laat je niet hacken

Leer hoe je gratis je digitale veiligheid drastisch kunt verhogen door het toepassen van enkele eenvoudige maatregelen. Laat je niet hacken!

In tijden waarin we steeds meer persoonlijke informatie online bewaren, is het belangrijk om de nodige aandacht aan veiligheid te schenken. Stel je maar eens volgende situaties voor:
 • Je bewaart alle persoonlijke documenten en foto’s op dropbox. Zo heb je steeds een back-up, wat goed is. Stel nu dat iemand toegang krijgt tot je dropbox account en je persoonlijke foto’s openbaar maakt of je excel overzicht met al je rekeningnummers in handen krijgt.
 • Je gebruikt Gmail voor alle e-mails. Stel nu dat iemand toegang krijgt tot je Gmail account, je e-mails wist en je wachtwoord verandert zodat je niet meer in je eigen Gmail account geraakt.
 • Je hebt PayPal geactiveerd om gemakkelijk internetbetalingen te kunnen uitvoeren. Bovendien heb je je bankrekening of je VISA kaart gekoppeld. Stel nu dat iemand ongeoorloofd toegang krijgt en zo je rekening leegplundert.
Bovenstaande situaties wil je uiteraard vermijden. Digitale veiligheid is dus essentieel en voor iedereen van het hoogste belang. Maar wat kun je er nu aan doen?

Verhoog je digitale veiligheid

Om je digitale veiligheid te verhogen, is het nodig om te kunnen bepalen wie je bent. Dit is authenticatie. Voor authenticatie kunnen verschillende factoren gebruikt worden. Deze factoren zijn terug te brengen tot volgende:
 • wat je weet: bvb. een emailadres, een paswoord
 • wat je hebt: dit kan bvb. een eID kaart zijn, een gegeneerde code
 • wie je bent: dit kan via een irisscan of een vingerafdruk.
Standaard logins controleren enkel het ‘wat je weet’ gedeelte: een emailadres en een wachtwoord. Ik hoop dat je al overtuigd bent van het belang van een goed wachtwoord. Maar dat is eigenlijk niet voldoende. Door een extra factor toe te voegen, vergroot je de veiligheid drastisch.
2 voorbeelden uit de praktijk:
 • Om je voordeur te openen heb je 2 factoren nodig: wat je weet (je adres) en wat je hebt (een sleutel die past op je voordeur). Je vertrouwt hier ook niet enkel op het ‘wat je weet’ gedeelte.
 • Als je een bankkluis hebt, kan de bank 3 factoren gebruiken: wat je weet (een code), wat je hebt (een toegangskaart) en wie je bent (een vingerafdruk)
Hetzelfde kun je toepassen bij het inloggen op websites en dat is waar Two Factor Authentication (2FA of Authenticatie in twee stappen) ter sprake komt. Je gebruikt niet 1 factor (wat je weet) maar je voegt nog een extra factor toe. Bij websites is dat een eenmalig en automatisch gegenereerde code. Je gebruikt nog steeds je email en wachtwoord (wat je weet), maar je moet ook die eenmalig gegenereerde code ingeven. Deze code wordt bijvoorbeeld op je smartphone gegenereerd (wat je hebt).

Genereren van codes met je smartphone

De 2 meestgekende gratis apps om zo’n eenmalige codes te genereren zijn Google Authenticator en Authy. Deze zijn beide beschikbaar op iOS en op Android. De werking is ongeveer hetzelfde.
Downloads
Google Authenticator: Android versie en iOS versie
Instellen van nieuwe applicaties: 
 • Installeer de app op je smartphone vb. Google Authenticator.
 • In de website krijg je bij het inschakelen van 2FA een QR-code te zien.
 • Voeg een nieuwe applicatie toe door op het plusje te klikken en kies ‘Een streepjescode scannen’.
 • Scan de QR-code met de app in.
 • Je krijgt nu een overzicht van alle applicaties met telkens een 6-cijferige code erbij.

Gebruik van de codes:

Indien je nu inlogt op een website waar je 2FA hebt ingeschakeld, krijg je na het ingeven van je email-adres en je wachtwoord de extra vraag om de gegeneerde code in te geven. Je opent hiervoor de app op je smartphone en tikt de 6-cijferige code over om in te loggen.

Wacht niet langer en doe het nu!

Gebruik je nog geen 2FA? Wacht dan niet langer en activeer het. Zeker voor belangrijke websites waar er veel persoonlijke gegevens of belangrijke financiële gegevens staan, is het een must. Stel 2FA daarom niet uit tot morgen maar activeer het nu!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.