Vergeet geen enkele rekening meer te betalen

Je ontvangt een rekening en laat hem ergens rondslingeren. Na een paar maand kom je de rekening toevallig tegen en merk je dat de uiterste betaaldatum verstreken is. Herken je dit?

De kans is groot dat deze vergetelheid je een aanmaning oplevert met extra kosten. Zonde van het geld.  Hoe kun je dit in de toekomst vermijden?

Er zijn 2 belangrijke principes om te volgen:

  • Vaste plaats voor rekeningen. Voorzie in je huis een vaste plek zoals bijvoorbeeld een sorteerbakje voor je rekeningen. Bij het dagelijks openen van je post leg je direct alle rekeningen in het bakje. Zo weet je op elk moment meteen alle openstaande rekeningen terug te vinden.
  • Vaste dag in de week voor betalingen. Kies een vaste dag in de week waarop je je rekeningen betaalt. Haal de openstaande rekeningen uit je sorteerbakje en betaal ze één voor één. Na betaling stop je de rekening in een ringmap.

Als je dit elke week doet dan heb je een goed georganiseerde administratie voor je rekeningen. Bovendien worden alle rekeningen mooi op tijd betaald. Met het geld dat je vroeger nodig had voor de bijkomende kosten bij aanmaningen, kun je nu iets leuks doen.

Er zijn nog een aantal mogelijkheden om het jezelf makkelijker te maken:

  • Internetbankieren.  Hiermee kun je je geldzaken regelen vanuit je luie zetel. Gedaan met de koude te trotseren om je rekeningen te betalen. Gedaan met je beurt afwachten aan de bankautomaat.
  • Domiciliëring. Hiermee geef je toestemming aan de leverancier om het geld automatisch van je rekening te halen. Dit is vooral handig voor de nutsvoorzieningen met elke maand een rekening van min of meer hetzelfde bedrag. Ik denk hierbij aan de rekeningen voor de kabel, telefoon, internet, elektriciteit en gas.
  • Zoomit. Wil je toch meer controle over wanneer je een factuur betaalt of heb je het niet zo voor domiciliëring? Zoomit biedt de mogelijkheid om zelf te kiezen wanneer je een rekening betaalt met het voordeel dat alles (bedrag, IBAN, BIC, mededeling) reeds automatisch is ingevuld. Bovendien is het nog ecologisch ook, want je ontvangt geen papieren factuur meer. Uiteraard kun je dit enkel gebruiken met internetbankieren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *