Veilige browserextensies installeren en gebruiken

Browserextensies veilig gebruiken

In elke browser kun je extensies installeren. Maar zijn die wel allemaal te vertrouwen? Wat zijn veilige browserextensies?
Browserextensies zijn kleine toepassingen die je kunt installeren in je browser en zo bijkomende functionaliteit verkrijgen. Gebruik je Chrome, Firefox of Edge dan zijn ze makkelijk te installeren: Wat zijn browserextensies en hoe installeer je ze?

Zo zijn er bijvoorbeeld browserextensies om:

 • Advertenties te blokkeren op de websites die je bezoekt
 • Een artikel aan Evernote te kunnen toevoegen, een spel spelen, …

Het risico van browserextensies

Deze browserextensies zijn niet gemaakt (of toch heel weinig) door de makers van de browser maar door andere ontwikkelaars. En hier schuilt ook een risico in: het is aan te raden om goed na te gaan welke extensies je installeert en welke niet want het installeren van een malafide extensie kan veel problemen opleveren of je privacy in het gedrang brengen. Extensies hebben namelijk toegang tot al je internetdata. Door een malware extensie te installeren kan het dus mogelijk zijn dat je data verstuurd wordt naar malafide personen. En dat wil je natuurlijk vermijden!

Veilige browserextensies

Hoe weet je dan of je een browserextensie met een gerust hart kunt installeren? Er zijn een aantal belangrijke richtlijnen:

 • Installeer enkel extensies uit de officiële extensie stores. Je vindt deze hier:
 • Officiële extensies mag je vertrouwen. Hiermee bedoel ik dat als de maker van de extensie dezelfde is als de maker van de software waarvoor de extensie dient, mag je dit absoluut vertrouwen.
 • Ga na hoeveel gebruikers de extensie heeft. Hoe meer gebruikers, hoe meer de extensie te vertrouwen is.
 • Bekijk ook hoeveel sterren de extensie heeft en – heel belangrijk hierbij- door hoeveel personen er sterren toegekend zijn. Een applicatie met het maximum aantal sterren stelt niets voor als die maar door 1 persoon toegekend zijn.

Een praktisch voorbeeld

De Evernote Web Clipper extensie wordt hier als voorbeeld gekozen. Deze extensie dient om webpagina’s te bewaren in Evernote. Deze extensie is te vertrouwen want:

 • Gemaakt door de makers van Evernote
 • In totaal meer dan 3 000 000 gebruikers wat veel is
 • Heeft 4,7 van de 5 sterren en deze sterren zijn gegeven door 132 622 gebruikers

Nog meer veiligheid

Naast bovenstaande belangrijke richtlijnen, zijn er nog een aantal zaken waar je rekening kunt mee houden:

 • Let op de nodige machtigingen. Deze worden in het pop-up venster getoond na het klikken op de knop om de extensie toe te voegen aan de browser. Stel jezelf hierbij de vraag: wil ik deze rechten (of machtigingen) wel geven aan deze extensie?
 • Heb je de extensie echt nodig? Installeer niet zomaar alle extensies die je tegenkomt: ze vertragen je systeem als je er teveel staan hebt.
 • Gebruik je een extensie niet meer? Verwijder deze dan ook. Zo vermijd je dat je browser steeds trager werkt en verhoog je tevens je veiligheid.

Wil je aan de slag met browserextensies maar weet je niet precies hoe je die moet vinden of installeren? Lees dan dit artikel: Wat zijn browserextensies en hoe installeer je ze?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *