Vegetarisch linzenstoofpotje

Dit vegetarisch linzenstoofpotje komt regelmatig op tafel omdat het lekker is, snel klaar is en heel eenvoudig te bereiden.

Nodig:

  • olijfolie
  • 2 rode paprika’s
  • 3 wortels
  • 2 stengels bleekselder
  • 1 middelgrote ui
  • 250 gram linzen in blik
  • 1 blik witte bonen in tomatensaus
  • 2 teentjes knoflook
  • chili
  • komijn
  • oregano
  • zwarte peper
  • vetarm kippenbouillonblokje
  • sap van een halve limoen
  • bieslook
  • koriander/peterselie

Doen:

  1. Maak alle groenten schoon. Hak de paprika, de selder en de wortelen in blokjes.  Snipper de ui en pers de knoflook.
  2. Stoof de groentjes in de olijfolie.
  3. Kruid de groenten met de geperste knoflook, de chili, komijn en oregano. De heerlijke geur van dit gerecht komt je al tegemoet.
  4. Giet de inhoud van het blik witte bonen in tomatensaus bij de groenten. Ook de linzen mogen erbij.
  5. Verpulver het vetarm kippenbouillonblokje over het stoofpotje.  Laat even pruttelen.
  6. Besprenkel met het limoensap. Roer er de verse, gesnipperde bieslook doorheen. Kruid af met zwarte peper.
  7. Serveer met gehakte koriander. Smakelijk!

Tips:

  • Je kan de koriander ook door het stoofpotje heen roeren voor je het serveert. Maar kinderen zijn niet allemaal even dol om dit kruid. Daarom serveer ik het er afzonderlijk bij. Zo kan iedereen kiezen hoe ze hun stoofpotje willen.
  • Liever een stoofpotje met kikkererwten? Hier vind je een heerlijke kikkererwtencurry.
  • Het is snel gezegd: hak de groenten in blokjes, snipper de ui… Zo kan je het aanpakken:
    • Wortelen schraap je eerst schoon. Dan hak je ze doormidden. De staafjes kun je nu makkelijk hakken.

    • Bij een paprika hak je er eerst de boven-en onderkant af. Als je er de zaadlijsten hebt uitgesneden kan je daarna gemakkelijk blokjes snijden.


    • Een ui ontdoe je eerst van zijn rokken. Daarna halveer je de ui. Nu kan je de ui horizontaal insnijden. Snij er niet helemaal dwars door. Daarna snij je verticaal in plakken. Nu kan je de ui in fijne snippers hakken.

Wist je dat?

  • Wat vaker een vegetarisch gerecht op tafel toveren goed is voor je gezondheid? Door rood of bewerkt vlees te beperken verklein je de kans op gezondheidsproblemen zoals hart-en vaatziekten en beroertes.
  • Regelmatig een vegetarisch gerecht inplannen het milieu en het klimaat vooruit helpt?  De veeteelt produceert een flink aandeel broeikasgassen. Daarnaast is er voor elke kilo vlees ontzettend veel water en voer nodig. Er is zoveel lekkers om mee te variëren: linzen, bonen, kikkererwten,… maak mee het verschil!
  • De gulden middenweg vaak de beste keuze is?  Een paar gerechten per week vervangen door een vegetarisch gerecht helpt je gezondheid en het klimaat al een flink stuk vooruit.
  • De houten lepel die ik gebruik in dit recept zelf gemaakt heb? Lees onze DIY: een lepel snijden uit hout als je er ook eentje wilt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *