Uien snijden zonder tranen

gesnedenui

Zie jij er ook tegenop om een ui te snijden omdat je ogen dan weer vol tranen staan? Lees verder hoe dit komt en wat je eraan kunt doen.

 

 

De tranende ogen zijn het gevolg van een reactie tussen ons oogvocht en een zwavelhoudende stof die vrijkomt bij het snijden van uien. Hoe meer tranen je dan laat, hoe meer de zwavelhoudende stof zal reageren!

Wat doe je nu best om tranende ogen zoveel mogelijk te beperken? Op internet vind je volgende methodes:

  • Leg de uien voor je ze gaat snijden 10 minuten in de diepvries of enkele uren in de koelkast.
  • Gebruik een dun en vlijmscherp mes, zodat je echt snijdt in de uien en ze niet plet. Door het pletten pers je er namelijk nog meer zwavelhoudende stof uit.
  • Hou je mes tijdens het snijden af en toe eens onder de kraan: de zwavelhoudende stof reageert dan eerst met het water op je mes en niet met je ogen.
  • Snijd je de uien onder de dampkap, dan worden de zwavelhoudende stoffen sneller afgevoerd.
  • Adem door je mond in plaats van door je neus. Door te zingen, adem je automatisch door je mond!
  • Snijd de bovenkant van de ui af en pel hem. Maar laat het kontje zitten.

Ik heb deze methodes uitgetest en ik moet eerlijk zijn: zonder veel succes. De ene manier was wel iets beter dan de andere (ik had het meest succes door mijn mes regelmatig af te spoelen onder water), maar zonder tranen een ui snijden was toch niet mogelijk.

In Japan is men er blijkbaar wel in geslaagd om een genetisch gemanipuleerde ui te ontwikkelen, waarbij je ogen niet meer tranen. De vraag is echter of dat de oplossing zal zijn of dat we beter besluiten dat tranende ogen nu eenmaal horen bij uien snijden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *