Tuinieren zonder rugpijn

Tuinieren zonder rugpijn

Van zodra de zon begint de schijnen, begint het bij mij te kriebelen om in de tuin te werken. Maar hoe kan je nu rugvriendelijk tuinieren?

Werken in de tuin kan heel ontspannend zijn. Door het handwerk kom je volledig tot rust en verdwijnt je stress als sneeuw voor de zon. Toch kan het fysiek behoorlijk lastig zijn om telkens weer het gevecht met alle onkruid aan te gaan, je gazon te maaien, hagen te snoeien en borders aan te leggen en te onderhouden. Zeker je rug kan eronder te lijden krijgen.

Tips om te tuinieren zonder rugpijn

  • Opwarmen. Bekijk tuinieren als een sport en begin met enkele eenvoudige stretchoefeningen of wandel eerst wat rond in de tuin. Vermijd koude ochtenden tot het iets warmer wordt. Voorzie steeds voldoende warme kledij zodat je lekker warm blijft. Hier geldt dat het beter is om verschillende lagen kledij boven elkaar aan te trekken.
  • Vermijd bukken. Zit op je knieën (of nog beter: op 1 knie) voor werk dichtbij de grond en gebruik een isolerend kniekussen tijdens het werk. Kun je zitten bij het werken? Voorzie dan een bankje met een aangepaste hoogte. Tip: door het aanleggen van verhoogde borders werk je makkelijker.
  • Lange stelen. Gebruik gereedschap met een lange steel. Zo vermijd je dat je gebogen moet werken. Heb je veel snoeiwerk boven je hoofd te doen? Overweeg dan materiaal met een telescopische steel.
  • Afwisseling. Vermijd om een ganse dag hetzelfde werk te doen. Wissel regelmatig af van klusje waarbij je ook rechtopstaande activiteiten afwisselt met zittende.
  • Vermijd het tillen van zware voorwerpen. Moeten er zware voorwerpen getild worden? Zoek dan hulp. Gebruik ook zeker een kruiwagen indien mogelijk. Moet je toch alleen iets zwaars tillen? Ga dan met rechte rug door de knieën en hef vanuit de knieën.
  • Bodembedekkers. Vermijd zoveel mogelijk onbegroeide aarde: daar zul je het meeste onkruid moeten wieden. Een bodembedekker is makkelijk in onderhoud en gaat onkruid tegen.
  • Spit zo weinig mogelijk. Spitten is niet alleen heel belastend voor je rug, het is ook niet goed voor het bodemleven in je tuin. Beter is om net voor de winter een dikke laag compost of mulch over de aarde te verspreiden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *