Tovertaart?

Het klinkt niet alleen magisch, het is ook magisch: je maakt één deeg en bakt daarmee één taart met drie overheerlijke lagen! Hoe het werkt en hoe je zo’n heerlijke tovertaart kunt bakken lees je hier.

Wat maakt van een taart een tovertaart?

Je maakt één vloeibaar deeg dat na het bakken een taart in drie lagen vormt.

Wat helpt je drie lagen toveren met één deeg? 

  • Het opgeklopte eiwit : dat gaat naar boven door de warmte en helpt bij het vormen van de cake-laag.
  • Het vloeibare deeg: de helft van de ingrediënten is vloeibaar, dat helpt de middelste laag te vormen.
  • De volle melk: is zwaarder dan de rest, zinkt en vormt de vla-laag
  • Het bakken op een lage temperatuur. Zo krijgt het zetmeel de tijd om naar de bodem te zinken.

Hoe kan je een vanille tovertaart bakken? 

Nodig:

voor het deeg:

  • 4 eieren op kamertemperatuur
  • 150 gram fijne suiker
  • 1 EL water
  • 125 gram boter
  • 115 gram bloem
  • een snuifje zout
  • 500 ml volle melk
  • vanille extract

eventueel voor de versiering:

  • vers fruit
  • bloemsuiker
  • pure chocolade

Doen:

  1. Verwarm de oven voor op 150°C.
  2. Verwarm de melk en voeg de vanille toe.
  3. Splits de eieren en klop het wit tot sneeuw met het snuifje zout.
  4. Kluts daarna het eigeel samen met de suiker en het water schuimig.
  5. Voeg de lauwe boter, gesmolten toe.
  6. Daarna doe je er langzaam de bloem bij.
  7. Terwijl je snel blijft kloppen giet je er beetje bij beetje de warme melk bij.
  8. Nu spatel je de eiwitten onder het mengsel. Er komen klontertjes in het deeg door het eiwit. Geen paniek, dat is OK.
  9. Giet het vloeibare deeg in een vorm en zet 45 minuten in de oven.
    Tip: om de taart gemakkelijk uit de vorm te kunnen halen giet je het beslag best op bakpapier. Zo kan je de taart na het bakken gemakkelijk uit de vorm tillen.
  10. Laat de taart goed afkoelen. Zet bij voorkeur even in de koelkast.
  11. Wens je een afwerking? Overgiet de gekoelde taart met een streepje chocolade. Beleg met schijfjes aardbeien of ander vers fruit. Bestrooi met bloemsuiker. Je eigen huisgemaakt pronkstuk!
    Ik eet hem het liefst puur natuur. Smakelijk!

Meer tovertaarten? 

Er bestaan verschillende varianten voor telkens een totaal andere tovertaart met eenzelfde kenmerk: één deeg, drie lagen.

Wat dacht je van een nutella tovertaart: kirbiecravings.com of van een aalbessencitroentaart met bessen uit de eigen tuin?

 

 

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *