Tot wanneer mag je rabarber oogsten?

Tot wanneer mag je rabarber oogsten?

Waarschijnlijk heb je ook al gehoord dat rabarber veel oxaalzuur bevat en dat je het beter niet meer oogst na eind juni. Maar wat is daar nu van aan?

Je kunt zoveel doen met rabarber. Bovendien heeft het een heerlijke zure smaak. Maar tot wanneer mag je rabarber oogsten? En mag je nog oogsten na 21 juni?

Rabarber na eind juni

Rabarber dankt zijn zure smaak aan oxaalzuur. Het is zo dat de rabarberplant veel oxaalzuur bevat, de bladeren meer dan de stengels. Na eind juni gaat het oxaalzuur van de bladeren via de stengels terug naar de wortels om de plant te laten overleven voor het volgende jaar. Op dat moment is er extra oxaalzuur aanwezig in de stengels.

Oxaalzuur

Oxaalzuur bindt zich gemakkelijk aan calcium (kalk). Hierdoor wordt bij het eten van rabarber calcium weggetrokken van het lichaam. Dit kan leiden tot botontkalking en nierproblemen. Voor gezonde mensen is dit geen probleem, want je zou er al kilo’s moeten van eten om een teveel aan oxaalzuur binnen te krijgen. Kinderen en senioren eten best niet meer dan tweemaal in de week rabarber. Mensen met reuma, jicht, artritis of nierstenen eten er beter ook niet teveel van. Bij twijfel, raadpleeg uw arts.

Om het oxaalzuur wat te neutraliseren, kun je tijdens het koken wat kalk (krijt) toevoegen. Zo bindt het oxaalzuur aan de toegevoegde kalk en niet aan de calcium in het lichaam. Voeg wel niet teveel toe, anders verdwijnt de zure smaak volledig.

Conclusie

Het is een fabel dat je rabarber in de moestuin na eind juni (volgens sommigen precies na 21 juni) niet meer mag oogsten en eten omwille van het oxaalzuur. Wel is het zo dat je na eind juni de plant best de nodige rust gunt. Zo kun je volgend jaar weer volop smullen van die lekkere, zure rabarber.

Recepten met rabarber

Kalkoenspiesjes met rabarber en rozemarijn
Kalkoenspiesjes met rabarber en rozemarijn

Bron: Kalkoenspiesjes met rabarber en rozemarijn

Warm rabarbergebak met ijs en slagroom
Warm rabarbergebak met ijs en slagroom

Bron: Warm rabarbergebak met ijs en slagroom

 

6 gedachten over “ Tot wanneer mag je rabarber oogsten?”

 1. Beste,
  Interessant artikel over de geweldige rabarber.
  Ik ben bijna 70…dus ik moet een beetje oppassen !
  Je hebt het over krijt toevoegen maar hoeveel precies ?
  Hoeveel krijt op 1,5kilo rabarber ?
  Groeten
  Jef

  1. Niet teveel 1 a 1,5 theelepel kalk op kilo rabarber. Verder wij hebben nooit gelet op datum, zolang de stengels dik zijn oogsten we uit eigen tuin. Van bladeren maken we gif voor luis en rupsen en tevens voor mest. Veel sterkte. Van tuinliefhebber die van gezond eten houdt.

   1. Heel nieuwsgierig naar hoe je de bladeren van de rabarber verwerkt tot gif tegen luis en rupsen. En hoe kan je dat guf bewaren?
    Groet, Yanthe

 2. Soms wordt je niet goed van de uiteenlopende adviezen, wel rabarber oogsten en verwerken in bv jam,niet doen , rabarber wordt giftig ,als je oogst na 20 juni
  Wat is het nu. Ik heb een lummel van een plant staan, tis eind juli wat moet ik ermee.
  Oogsten en jam van maken of ….

  1. Rabarber wordt zeker niet giftig na 20 juni. Wel zit er dan meer oxaalzuur in de stengels. Voor gezonde mensen mag het geen probleem zijn om nog met mate hiervan te eten. Heb je reuma, jicht, artritis of nierstenen, dan eet je er beter niet meer van.
   Eet je nog van je rabarber, laat dan zeker wat stengels staan zodat je plant kan rusten en je volgend jaar weer volop rabarber kunt smullen.

 3. Ik heb ook n enorme plant staan. Gebruik hem altijd in de vlierbesjam. Heerlijk. Op 1100 gr bessen 1 stengel…ik ben nu weer bezig is bijna eind augustus…snij 1 stengel af en laat hem verder rusten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *