Tot wanneer mag je rabarber oogsten?

Tot wanneer mag je rabarber oogsten?

Waarschijnlijk heb je ook al gehoord dat rabarber veel oxaalzuur bevat en dat je het beter niet meer oogst na eind juni. Maar wat is daar nu van aan?

Je kunt zoveel doen met rabarber. Bovendien heeft het een heerlijke zure smaak. Maar tot wanneer mag je rabarber oogsten? En mag je nog oogsten na 21 juni?

Rabarber na eind juni

Rabarber dankt zijn zure smaak aan oxaalzuur. Het is zo dat de rabarberplant veel oxaalzuur bevat, de bladeren meer dan de stengels. Na eind juni gaat het oxaalzuur van de bladeren via de stengels terug naar de wortels om de plant te laten overleven voor het volgende jaar. Op dat moment is er extra oxaalzuur aanwezig in de stengels.

Oxaalzuur

Oxaalzuur bindt zich gemakkelijk aan calcium (kalk). Hierdoor wordt bij het eten van rabarber calcium weggetrokken van het lichaam. Dit kan leiden tot botontkalking en nierproblemen. Voor gezonde mensen is dit geen probleem, want je zou er al kilo’s moeten van eten om een teveel aan oxaalzuur binnen te krijgen. Kinderen en senioren eten best niet meer dan tweemaal in de week rabarber. Mensen met reuma, jicht, artritis of nierstenen eten er beter ook niet teveel van. Bij twijfel, raadpleeg uw arts.

Om het oxaalzuur wat te neutraliseren, kun je tijdens het koken wat kalk (krijt) toevoegen. Zo bindt het oxaalzuur aan de toegevoegde kalk en niet aan de calcium in het lichaam. Voeg wel niet teveel toe, anders verdwijnt de zure smaak volledig.

Conclusie

Het is een fabel dat je rabarber na eind juni (volgens sommigen precies na 21 juni) niet meer mag oogsten en eten omwille van het oxaalzuur. Wel is het zo dat je na eind juni de plant best de nodige rust gunt. Zo kun je volgend jaar weer volop smullen van die lekkere, zure rabarber.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *