Tips voor het gebruik van kokend water

Tips voor het gebruik van kokend water

Kokend water gebruiken we heel vaak in ons dagdagelijkse leven. Maar kokend water kan voor meer gebruikt worden dan ons kopje koffie.

Water kookt in normale omstandigheden bij een temperatuur van precies 100 graden Celsius. Om kokend water te bekomen heb je vele mogelijkheden. Zo kun je water koken met een waterkoker of een pot of pannetje op je kookplaat opwarmen. Het makkelijkst en snelst is met een kokend water kraan zoals de Grohe Red: dan heb je direct kokend water ter beschikking uit je kraan zonder wachttijd.

Warme/hete dranken

Heel vaak doen warme dranken ons deugd. Niet alleen in de winter als het koud is maar ook voor de gezelligheid of om ‘s morgens langzaam wakker te worden met een goed gevoel: wat is er beter dan een heerlijk kopje koffie of thee. Let er op dat elke soort thee een andere ideale temperatuur heeft. Een trucje hierbij is om het kokend water wat te laten afkoelen of aan te vullen met koud water. Het is beter om je water steeds te laten koken: dit onthardt je water en laat je thee beter smaken.

Warme maaltijden

Bij het bereiden van warme maaltijden heb je ook vaak kokend water nodig: een eitje koken, aardappelen koken, pasta bereiden of een rijstschotel maken. Soms kan het heel eenvoudig zijn: zo maak je de lekkerste couscous door de couscous in een schaaltje te doen en er kokend water over te gieten. Laat een paar minuten opzwellen en klaar!

Schoonmaken

Kokend water heeft zijn nut bij het schoonmaken: een aangebrande pan krijg je makkelijk weer proper door de pan te vullen met kokend water en wat te laten staan. Het vuil weekt zo los! Ook is het verstandig om regelmatig (doe dit toch zeker één maal per maand) een liter kokend water door je afvoeren te gieten. Kokend water kan namelijk de vetophopingen die ontstaan in je afvoerbuizen laten wegsmelten. Zeker in de keuken, waar je hoogstwaarschijnlijk af en toe wat vet doorspoelt, is dit aan te raden. Dit is een milieuvriendelijke manier van ontstoppen omdat je geen chemische middelen gebruikt.

Onkruid verwijderen

Voor het natuurlijk en milieuvriendelijk verwijderen van onkruid giet je best kokend water over het onkruid heen. Door het kokende water barst de celstructuur van het onkruid. Als je deze behandeling een aantal keer toepast, zal de plant beschadigd zijn tot in de wortel en afsterven. Let er wel op dat het kokende water niet terecht komt op planten die je wenst te behouden. Deze methode is heel effectief en zorgt er voor dat er geen verontreinigende stoffen in de bodem terechtkomen. Zo help je de insecten en vogels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *