Iedereen heeft zo wel zijn persoonlijke tips om leerstof beter onder de knie te krijgen. Toch zijn er een aantal tips die voor iedereen nuttig kunnen zijn.
De één prent leerstof beter in door de leerstof luidop te lezen, een ander is druk bezig met schetsen. Toch zijn de stappen die je studeerkwaliteit opkrikken steeds weer dezelfde.
Stap 1: Onderzoek
Kruip in de huid van de detective: en hou je leerstof onder de loep:
- Wat moet je kennen? Vak, hoofdstuk, pagina’s.
- Wat heb je nodig? Extra materiaal zoals handboeken of rekenmachines.
- Hoe is de structuur? Ga op zoek naar kaders, vetgedrukte tekst, schuingedrukte tekst, ingevulde woorden in invulstroken. Dat is meestal de kern van de leerstof.
- Waar legt de leerkracht accenten? In de les krijg je belangrijke feedback over wat de leerkracht belangrijk vindt. Hou daar rekening mee. Oortjes open tijdens de les dus, noteer het in de kantlijn van je cursus.
Stap 2: Lees
Overlees de leerstof. Zo krijg je voor de volgende fases eerst nog even de volledige inhoud mee. Steek niet veel tijd in deze fase. Herlezen van leerstof is immers een van de minst bruikbare studiemethodes.
Stap 3: Vatten
Vatten gaat over 2 zaken:
- Begrijp je alle termen? Als dat niet het geval is, zorg dan dat je deze termen eerst snapt. Je kan ze opzoeken, studiegenoten uitleg over vragen, of de leerkracht vragen stellen om deze term op te helderen.
- Tijd om je markeerstift te pakken en de kernwoorden te markeren. Let er op dat je cursus geen kleurboek wordt. Het is de bedoeling dat je leerstof overzichtelijker wordt en dat je de leerstof kan reduceren tot een hapklaar pakket. Geef de voorkeur aan één kleur. Een regenboog aan kleurtjes zorgt voor meer verwarring in je brein.
Stap 4: Inprenten
Hoe je de leerstof inprent hangt af van het soort leerstof dat je te verwerken hebt.
- Tekst: kernwoorden markeren, mindmaps maken.
- Tekeningen, schetsen: Teken de schets (snel) opnieuw, want het gaat niet echt om je tekenkwaliteit. Het gaat er vooral om dat je de juiste zaken kunt aanwijzen, noteren.
- Gegevens: deze zet je in schema’s. Maak kolommen.
- Wiskunde: oefeningen opnieuw maken, oplosstrategieën herhalen.
- Woorden: Voor een andere taal komen er heel veel woordjes je richting uit. Noteer ze afzonderlijk op kaartjes. Op de achterzijde schrijf je de betekenis. Zo schrijf je ze ook al een keer. Daarna kan je de kaartjes gebruiken om hun betekenis goed in te prenten. Oefen deze woordjes dagelijks. De woordjes die je al onder de knie hebt leg je apart. Deze woordjes kan je om de dag gaan oefenen. De woordjes die om de dag blijven hangen verhuizen naar het wekelijks te herhalen stapeltje.
Tip: Je kan een kleur gebruiken voor bepaalde groepen woorden. Schrijf mannelijke woorden in de Franse woordenschat bijvoorbeeld in blauw, en de vrouwelijke woorden in het rood… Zo krijg je er een geheugensteuntje bij om gemakkelijker un-une/ le-la te kunnen combineren met het geleerde woord.
Tip: Ken je Quizlet? Je voert je te kennen woordjes is en je krijgt ze in virtuele kaartjes te zien. Je kan allerlei leuke spelletjes doen om de woordjes op een luchtige manier in te oefenen. De woordjes worden ook uitgesproken. Voor Frans kan dat wel eens handig zijn.
Stap 5: Check
Controleer je studiewerk zelf of laat je overhoren.
- Bouw je gemaakte mindmap weer op en check of je volledig was;
- Herteken je schets en vul opnieuw aan. Check of je alle aanvulling hebt;
- Dek een kolom af en som op. Check telkens of het klopt;
- Maak een oefening opnieuw en check je stappen, je resultaat;
- Je kan je woordenkennis ook op Quizlet checken. Nadien kan je zelfs verder oefenen met de woorden die je nog niet onder de knie hebt. De rest filtert het systeem er uit. Handig toch?
- Schrijf je woorden! Als je een sterk visueel geheugen hebt kan je misschien de woorden weer opbouwen vanuit je geheugen, maar er zitten altijd woorden in die je beter toch even schrijft 🙂
Stap 6: Herhaal, herhaal, herhaal
De gouden tip: studeer liever 3x 20 minuten dan één keer een uur. Herhalen levert je veel meer op dan aan één stuk door te drammen. Men zegt niet voor niets dat oefening kunst baart.
Wist je dat?
- Heel veel studenten stoppen na fase 2: lezen van de leerstof. Lezen is niet voldoende om de leerstof onder de knie te krijgen. De volgende stappen zijn echt nodig om alles uit de leerstof te halen op een efficiënte manier.
- Zelfs met deze tips vraagt leerstof beheersen inzet tijd en werk. Begin dus op tijd. Maak bijvoorbeeld na elk afgewerkt hoofdstuk alvast een schema, mindmap. Prent woordjes regelmatig in: kleine stukjes per keer maken het haalbaar aan het einde van de rit.
- Meer tips hoe je het kunt aanpakken? Lees dan het artikel Zo krijg je alles gedaan.