Eenvoudig gerecht met 3 mogelijkheden tot variatie om te koken met stoom. Je kan de tomaatjes vullen met gehakt, spinazie of een eitje. Hoe wil je dat eitje? Natuur, met ham, zalm of garnaaltjes? Voor je het weet heb je er nog een soepje bij… Welke variant zal jij uitproberen? Of maak je ze gewoon allemaal een keer of meer?
Voor 3 personen:
- 3 stevige tomaatjes ( het mogen best grote tomaten zijn)
- aardappelen naar behoefte
- klontje boter
- kopje lauwe melk
- nootmuskaat
- gehakte peterselie
- peper (en zout)
Vulling met gehakt:
- 300 gram gehakt
- 1 ui
- broodkruim/gemalen lijnzaad
- 3 plakjes kaas
- peper (en zout)
Vulling met spinazie:
- 300 gram diepvriesspinazie (ontdooit)
- 2 eetlepels kwark
- 1 ei
- nootmuskaat
- peper (en zout)
Vulling met ei:
- 3 eieren
- 3 eetlepels hesp in reepjes gesneden/ 3 eetlepels gerookte zalm in reepjes gesneden/ 3 eetlepels gepelde grijze garnalen
* Ik gebruik een elektrische stoomkoker.
Bereiding tomaatjes met gehaktvulling:
- Maak het gehakt aan met de versnipperde ui, broodkruim/ gemalen lijnzaad en het ei. Kruid met peper (en zout).
- Snijd het kapje van elke tomaat, verwijder de pitjes en het vruchtvlees. Bestrooi de binnenkant met zout.
- Vul de tomaten en plaats de kapjes terug op de tomaten. Plaats de tomaten in een stoommandje.
- Laat 35 minuten stomen. Leg nadien onder elk tomatendekseltje een plakje kaas en zet het dekseltje terug. Dek daarna het stoommandje nog even af. De kaas zal over de tomaten smelten. Serveer warm met de aardappelpuree (voor de bereiding van de puree, zie verder in dit recept).
Bereiding tomaatjes met spinazievulling:
- Druk de ontdooide spinazie tegen een zeef/vergiet om het teveel aan water te verwijderen.
- Snijd het kapje van elke tomaat, verwijder de pitjes en het vruchtvlees. Bestrooi de binnenkant met zout.
- Klop het ei op samen met de kwark en de peper. Kruid met nootmuskaat. Voeg de spinazie toe. meng goed.
- Vul de tomaten en plaats de kapjes terug op de tomaten. Plaats de tomaten in een stoommandje.
- Laat 35 minuten stomen. Serveer warm met de aardappelpuree (voor de bereiding van de puree, zie verder in dit recept).
Bereiding tomaatjes met eivulling:
- Snijd het kapje van elke tomaat, verwijder de pitjes en het vruchtvlees. Bestrooi de binnenkant met zout.
- Vul elke tomaat met één ei dat je in het holle tomaatje giet. Je kan de vulling verrijken met reepjes ham/zalm/gepelde grijze garnalen.
- Plaats de kapjes terug op de tomaten. Plaats de tomaten in een stoommandje.
- Laat 35 minuten stomen. Serveer warm met de aardappelpuree (voor de bereiding van de puree, zie verder in dit recept).
Bereiding aardappelpuree:
- Schil de aardappelen.
- Kook of stoom ze. Indien je ervoor kiest om ze te stomen, snij de aardappelen dan in vingerdikke plakken.
- Schik ze in het tweede stoommandje en stoom ze mee met de tomaatjes (evenlang = 35 minuten).
- Giet ze nadien in een schaal met de boter en de melk. Kruid met peper (en zout) en nootmuskaat. Stamp de aardappelen tot puree. Bestrooi met fijngehakte peterselie.
- Dien op met de gevulde tomaatjes.
Tip: Je kan het vruchtvlees van de uitgeholde tomaatjes in een stoomschaaltje doen met wat water, gesnipperde ui, een aardappel in blokjes en een vetarm groente bouillonblokje. Je kan er nog andere groenterestjes aan toevoegen die je in je koelkast hebt. Als je dit stoomschaaltje op je gevulde tomaatjes plaatst heb je tegen het einde van je bereiding nog een soepje ook! Gewoon nog even mixen en klaar!
Tip: Heb je meer gehakt dan nodig voor de vulling van de tomaatjes? Draai er kleine gehaktballetjes van en stoom ze mee in het stoommandje bij de gevulde tomaatjes. Samen met het soepje in de tip hierboven heb je een kinderfavoriet: tomatensoep met balletjes!
Tip: Als je gehakt aanmaakt kan je de broodkruim een keer vervangen door gemalen lijnzaad. Lijnzaad heeft veel heilzame werkingen die de voedzaamheid van het gehakt een flink stuk vooruit helpen. Gemalen lijnzaad bevat essentiële vetzuren die ons lichaam zelf niet produceert. Het helpt het spijsverteringssysteem gezond te houden. Het voorkomt obstipatie. Het werkt preventief tegen hart – en vaatziekten. Zijn oplosbare vezels helpen ook om schadelijke cholesterol uit ons lichaam weg te halen. Gemalen lijnzaad is echt heel lekker in gehakt. Dus, waarom zou je het niet doen?
Foto Zenspiratie