Stijns stem: een luister- en doeverhaal voor kinderen over stembeheersing en stemhygiëne

Als u kinderen hebt, dan herkent u het ongetwijfeld wel: de roepende ukken. Om één of andere reden gaan ze in volume steeds luider doen…Ze blijven vertellen over hun schooldag – ook al zijn ze een kamer verder dan jij. Ze willen gehoord worden boven alle andere deelgenoten van het gesprek. Ze spelen vol overgave en brullen de buurt bij elkaar. Je kunt vast nog wel een paar redenen bedenken. Soms zijn ze hees na een dagje extra stemvolume. Soms zijn ze langer hees…Soms is het tijd om hen wat stemhygiëne bij te brengen. Hoe doe je dat? Daarvoor heb ik een verhaaltje bedacht over een kaboutertje, Stijn. Stijn maakt het allemaal mee en krijgt praktische tips om beter voor zijn stem te zorgen. Na het beluisteren van het verhaal kan je bij het geroep van jouw ‘kabouter’ terugvallen op het verhaal van Stijn. De oefeningen die in het verhaal verwerkt zijn komen een goede stemhygiëne ten goede: goede buikademhaling, je stem hydrateren, aandacht voor juist stemgebruik.

Ik bied hierbij het luisterverhaal aan en een doeblaadje waarmee je samen met je roepertje kan ruiken aan bloemetjes (juist inademen) en kaarsje kan uitblazen (juist uitademen) of glaasjes kan kleuren voor elk opgedronken glaasje water. Als je zoon/dochter kleuren leuk vindt dan kan je de tekeningen met de personages uit het verhaal uitprinten. Denk eraan dat frisse lucht ook heel belangrijk is. Verluchten is goed voor elke stem.

Indien uw kind hees blijft is het aan te raden om eens langs te gaan bij een neus-keel-oorarts. Misschien heeft uw kind stemknobbeltjes ontwikkeld. Stembeheersing en -hygiëne is in dat geval uiterst belangrijk. Logopedisten kunnen dit mee helpen ondersteunen.

Je kunt het luisterverhaal hier vinden: download en de kleurprenten kun je hier vinden: download.

3 gedachten over “ Stijns stem: een luister- en doeverhaal voor kinderen over stembeheersing en stemhygiëne”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *