Ook op zoek naar een origineel aperitiefhapje dat mooi oogt, puur van smaak is, gemakkelijk en snel te bereiden is? Dit aspergehapje heeft het allemaal. Als je kippetjes hebt in de tuin, dan is dit een aan te raden hapje. Niets zo lekker als een eitje uit eigen tuin.
Nodig: (voor 4 personen)
- 12 groene asperges
- 12 dunne plakjes Italiaanse ham
- 4 eitjes
- olijfolie
- grof zeezout
- vers gemalen peper
Doen:
- Schil de asperges met een dunschiller. Werk van de kopjes naar onderen toe en verwijder alle houterige delen. Bij groene asperges mag je een veel dunner laagje afschillen dan bij de witte variant.
- Verwarm de oven voor op 220°.
- Rol de Italiaanse ham rond de aspergestengels. Laat de topjes van de asperges vrij van ham.
- Schik de stengels in een braadslee.
- Besprenkel ze met olijfolie en rooster ze in de voorverwarmde oven voor 10 minuten.
- Kook ondertussen zachtgekookte eitjes (4-5 minuten).
- Zet de eitjes op de eierdopjes, snij de kapjes eraf.
- Schik het ei op een mooi schaaltje. Strooi op elk schaaltje wat zout en peper naast het eierdopje.
- Als de asperges klaar zijn schik je deze op het bordje.
- Dien op.
- Och ja, voorzie een servetje voor de gasten. De olijfolie kan vette vingers geven.
- Geniet ervan!
Als ik asperges op tafel zet, dan bereid ik ze enkel nog op deze manier, maar dan zonder de ham.
Wist je dat?
- De groene asperge meer vitaminen en mineralen bevat dan zijn witte zusje? Ze zitten boordevol foliumzuur en vitamine B, C, E. kalium, calcium, magnesium en ijzer. Ze beschermen tegen kanker, hart-en vaatziekten en zijn supergezond tijdens de zwangerschap.
- Door de asperges te bakken in olijfolie er veel meer B-vitamines behouden blijven?
- De groene asperges hun kleur te danken hebben aan het boven de grond groeien?
- Dat er ook paarse asperges zijn? Die groeien ook boven de grond.