Sodastream: zelf limonade maken?

Zelf limonade maken. Is dat een goed idee? Een heel goed idee.  Even de voor- en nadelen op een rij.

Voordelen:

 • Het is goed voor het milieu. De flessen zijn immers herbruikbaar. Je hebt dus veel minder PMD-afval.
 • Het is goedkoop.  De gasfles (voor de bubbels) is inruilbaar. Je gebruikt kraantjeswater en siropen om aan te lengen. Die siropen kan je kopen in de winkel. Maar je kan er ook zelf maken: vlierbloesem en rabarber.
 • Het is gemakkelijk. Het toestel bedienen is echt niet moeilijk in gebruik of in onderhoud. Je kan er eindeloos mee variëren in smaken en in intensiteit van bubbels.
 • Het is lekker. Er is een zeer ruim aanbod van smaken.
 • Het is gezond. De siropen waarmee je het water aanlengt bevatten 50 % minder suikers dan gewone frisdranken. Toch zijn ze minstens even lekker.  Je bepaalt zelf hoeveel siroop je in je frisdrank doet.
 • Je hebt altijd spuitwater in huis! Zonder toevoeging van siroop heb je immers spuitwater.
 • Het toestel neemt weinig ruimte in beslag. Verder heb je nog enkele flessen siroop in je voorraadkast en een sodastreamfles in de koelkast.
 • Je hoeft niet meer te zeulen met kratten frisdranken vanuit de supermarkt naar de wagen en naar huis.
 • Je hebt meer ruimte in je opslagplaats. je hebt immers geen ruimte meer nodig voor het stockeren van verschillende soorten frisdranken.

Nadeel:

Het enige nadeel voor mij is:

Je kan de limonadeflessen niet wassen in de vaatwasser. De dop en de fles zouden dat kunnen gebruiken.  Ik probeerde het toch…met een gesmolten fles als resultaat. Altijd advies van de fabrikant volgen 😉

Update: er bestaan ook flessen die wel in de vaatwasser mogen:

sodastream_vaatwas_1038px

sodastream_vaatwas2_1038px

 

 

 

 

 

 

 

Links:

Sodastream

2 gedachten over “ Sodastream: zelf limonade maken?”

 1. Nog even een toevoeging aan het nadeel!
  De doppen heb ik steeds in de vaatwasser kunnen doen en dat ging goed.
  De flessen kan je reinigen met speciale tabletten van sodastream zelf of wat veel goedkoper is en ook heel goed werkt. je kan een product zoeken zoals chemipro OXI om bierflesjes te reinigen voor de doe het zelf brouwers. Dat kan je vinden op websites zoals brouwland.com of brouwmarkt.nl. Persoonlijk vind ik zelfs dat het beter werkt.
  Ondertussen heeft sodastream wel flessen die in de vaatwasser kunnen en daar heb ik enkele weken geleden een paar van gekocht. Ze hebben allebei ondertussen al meerdere keren in de vaatwasser gezeten en tot hiertoe een zeer goed resultaat gehad.

  1. Leuke tip! Ik heb ondertussen ook al flessen van sodastream die in de vaatwas mogen en ben er tot nu toe heel tevreden over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *