Snel een screenshot maken met Greenshot

In Windows kun je natuurlijk het aloude Print Screen commando gebruiken om een screenshot te maken. Je drukt dan op de Print Screen toets (meestal staat er Prt Sc op) waardoor er een volledige schermafdruk op je klembord komt. Hoewel dit perfect werkt, bestaat er heel wat gespecialiseerde software die een aantal voordelen biedt.

 

Mijn favoriete tool om screenshots te maken, is Greenshot. Greenshot is een gratis (open source) applicatie voor Windows. Na installatie komt Greenshot in je taakbalk terecht en wordt het automatisch met Windows opgestart.

Wat zijn nu de voordelen van Greenshot?

  1. Kies wat je op je screenshot wilt zien. Maak een screenshot van het volledige scherm, één venster (en dat hoeft niet noodzakelijk het actieve te zijn) of een vrij te bepalen regio.
  2. Stel de bestemming van je screenshot in. Naast het klembord, kun je bijvoorbeeld je screenshot automatisch naar outlook of word versturen. Ook kun je je screenshot automatisch laten opslaan in een zelf in te stellen folder.
  3. Bewerk je screenshot. Greenshot bevat een ingebouwde beeldbewerker waarmee je een aantal bewerkingen op je screenshot direct kunt doen zonder een apart tekenprogramma te gebruiken.

Installatie

Bij installatie kun je kiezen welke bestemmingen je wilt installeren. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om als extra component box of dropbox te kiezen.

greenshotcomponenten

Het is ook mogelijk om de taal van Greenshot bij installatie te kiezen. Je kunt deze echter achteraf nog wijzigen in de voorkeuren.

Beeldbewerkingen

Zoals gezegd, kan je je screenshot direct vanuit Greenshot bewerken. Wat zijn de belangrijkste bewerkingen die mogelijk zijn?

  • Toevoegen van tekst
  • Aanduiden van gebieden door het tekenen van een rechthoek of een ellips
  • Belangrijke zaken aanduiden met pijlen
  • Markeringen aanbrengen met een markeerstift
  • Onherkenbaar maken van bepaalde gebieden zoals bijvoorbeeld een e-mailadres of een paswoord
  • Bijsnijden van je screenshot
  • Roteren van je screenshot

Een voorbeeld:

greenshotbewerking

Conclusie

‘Greenshot is een gratis screenshot tool geoptimaliseerd voor productiviteit’, staat te lezen op de website van Greenshot. En die belofte wordt zeker waargemaakt. Als je regelmatig screenshots met hier en daar wat annotaties (markeringen, tekst, pijlen) moet maken, bespaar je zeker tijd door het gebruik van Greenshot.

Website greenshot

Eén gedachte over “ Snel een screenshot maken met Greenshot”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *