Snel een screenshot maken met Greenshot

Snel een screenshot maken met Greenshot

Mijn favoriete tool om screenshots te maken, is Greenshot. Hiermee heb je meer mogelijkheden dan de standaard Windows mogelijkheden.

Wat zijn screenshots?

Een screenshot (of een schermafdruk) is een opname van hoe je scherm er op dit moment uitziet. Dit is handig als je wenst te bewaren wat er nu op je scherm staat of om een foutmelding of een probleem die zich met je computer voordoet te kunnen vastleggen.

In Windows kun je natuurlijk het aloude Print Screen commando gebruiken om een screenshot te maken. Je drukt dan op de Print Screen toets (meestal staat er PrtSc op) waardoor er een volledige schermafdruk op je klembord komt. Je kunt deze schermafdruk dan plakken in bijvoorbeeld Microsoft Word om af te drukken of GMail om door te sturen via e-mail.

Toch zitten er beperkingen hierop: zo wens je niet altijd het volledige scherm op je schermafdruk te zien of wens je nog wat zaken aan te duiden op de schermafdruk zoals ergens een pijltje bijzetten of iets via een rood kader aanduiden.

Wat zijn nu de voordelen van Greenshot?

Greenshot is een gratis (open source) applicatie voor Windows. Je kunt het hier downloaden. Na installatie komt Greenshot in je taakbalk terecht en wordt het automatisch met Windows opgestart.

Bij installatie kun je kiezen welke bestemmingen je wilt installeren. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om als extra component box of dropbox te kiezen. Bij het maken van schermafdrukken is het dan mogelijk om je schermafdruk automatisch te laten opslaan naar deze bestemmingen.

greenshotcomponenten
  1. Kies wat je op je screenshot wilt zien. Maak een screenshot van het volledige scherm, één venster (en dat hoeft niet noodzakelijk het actieve te zijn) of een vrij te bepalen regio.
  2. Stel de bestemming van je screenshot in. Naast het klembord, kun je bijvoorbeeld je screenshot automatisch naar outlook of word versturen. Ook kun je je screenshot automatisch laten opslaan in een zelf in te stellen folder.
  3. Bewerk je screenshot. Greenshot bevat een ingebouwde beeldbewerker waarmee je een aantal bewerkingen op je screenshot direct kunt doen zonder een apart tekenprogramma te gebruiken.

Instellingen

Vanuit de taakbalk kun je de instellingen van Greenshot oproepen.

De belangrijkste instellingen op het tabblad ‘Algemeen’ zijn de taal en de sneltoetsen. Om een sneltoets te veranderen, klik je in het vak voor de gewenste sneltoets en druk je deze sneltoets in. Dan zou je de naam van de sneltoets in het vak moeten zien staan.

Op het tabblad ‘Bestemming’ kun je kiezen waar de schermafdruk terecht komt. Door dit op ‘interactief’ te zetten (zoals in de schermafdruk hieronder), maak je de keuze bij elke schermafdruk die je maakt. Als je hier ‘direct opslaan (met standaardinstellingen)’ kiest, dan moet je op het tabblad ‘Opslaan’ de opslaglocatie, bestandsnaam en afbeeldingsformaat kiezen. Twijfel je over Png of Jpg, lees dan dit artikel.

Bewerken van screenshots

Zoals gezegd, kan je je screenshot direct vanuit Greenshot bewerken. Wat zijn de belangrijkste bewerkingen die mogelijk zijn?

  • Toevoegen van tekst
  • Aanduiden van gebieden door het tekenen van een rechthoek of een ellips
  • Belangrijke zaken aanduiden met pijlen
  • Markeringen aanbrengen met een markeerstift
  • Onherkenbaar maken van bepaalde gebieden zoals bijvoorbeeld een e-mailadres of een paswoord
  • Bijsnijden van je screenshot
  • Roteren van je screenshot

Een voorbeeld:

greenshotbewerking

Eén gedachte over “ Snel een screenshot maken met Greenshot”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *