Rolluiken en zonwering

Rolluiken en zonwering

Van plan om rolluiken of zonwering te plaatsen in je huis? Wat is voor jou het meest geschikt?

Zowel rolluiken als zonwering kunnen gebruikt worden om het licht en de warmte van de zon uit je huis te houden. Toch zijn er een aantal belangrijke verschillen.

Verduistering

Een rolluik kan een ruimte volledig verduisteren, ook overdag. Een zonwering blokkeert het licht maar gedeeltelijk en zal een ruimte dus overdag niet volledig kunnen verduisteren. Wel bestaan er verschillende types doeken die meer of minder verduisterend zijn. Zowel de kleur als de perforaties in de doeken spelen een rol.

Zicht

Een rolluik zorgt voor een totale afscherming van je zicht, zowel van buiten naar binnen als van binnen naar buiten. Ben je erg op je privacy gesteld, dan zijn rolluiken ideaal. Een zonwering laat wel nog toe dat je een glimp opvangt van wat er zich buiten je huis afspeelt. Daar staat tegenover dat ‘s avonds de buitenwereld ook kan binnenkijken in jouw huis. Geen perfect beeld, enkel wat contouren en schimmen.

Warmte buiten houden

Wil je de warmte buiten houden, dan kies je best voor zonwering langs de buitenkant van je raam. Ook hier voldoen rolluiken perfect. Wegens de totale verduistering zit je dan wel midden in de zomer in het donker en is je zicht naar buiten weg.

Warmte binnen houden

Een zonwering gaat de warmte in de winter niet beter binnenhouden, daar is het niet voor gemaakt. Een rolluik zorgt wel voor een isolerende buffer. De lamellen van de rolluiken houden de koude buiten en zorgen voor een extra isolerende luchtlaag tussen het rolluik en het glas van je raam.

Hou inbrekers buiten

Hoewel een rolluik niet onmogelijk is voor inbrekers, houdt het ze wel tegen. Daar waar een zonwering geen enkele bescherming biedt tegen inbrekers (met een mes is de zonwering snel open), zorgt een rolluik voor een extra vertraging voor inbrekers (en daar houden ze niet van). Bovendien zorgt een rolluik ervoor dat niemand kan binnenkijken en dus niet weet wat er zich achter het raam bevindt. Ook kun je elektrische rolluiken koppelen op een domotica systeem en zo een aanwezigheidssimulatie voorzien om inbrekers nog meer af te schrikken.

Installatie

Het installeren van rolluiken is moeilijker te realiseren in een bestaande woning zonder grondige renovatie. Zonwering (zowel langs de buitenkant als de binnenkant) is bij bestaande woningen een stuk eenvoudiger.

Wat met dakramen?

Bij dakramen heb je soms nog meer last van het licht of de warmte die binnenkomt. Gelukkig vind je op VELUX Shop zowel zonwering (voor de binnen- en buitenkant) en rolluiken. Zo dragen ook je dakramen bij tot het gewenste comfort.

Maak de juiste keuze

Zonwering en rolluiken hebben elk hun eigen voor- en nadelen. Overweeg goed wat voor jou belangrijk en mogelijk is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *