Richt je op het positieve, dan zie je geen schaduw

Richt je op het positieve, dan zie je geen schaduw

Het is belangrijk om je te focussen op het positieve, zeker in woelige tijden. Deze gratis download helpt je op weg.

Er gaat wat om in een mens, zeker in woelige tijden. Net dan is het belangrijk om je te blijven focussen op iets positiefs om de rest aan te kunnen.

Hoe doe je dat dan? Hoe focus je op het positieve?

Concentreer je op wat je wel hebt in plaats van de dingen die je niet hebt. Misschien heb je een fijne relatie met je partner of kind, of heb je een fijne job waar je voldoening uit haalt. Misschien werk je vlakbij thuis of werk je van thuis uit. Misschien heb je vers gebakken brood op de plank of kan je genieten van een prachtige zonsopgang. Er zijn zoveel dingen die je wel hebt. Dat moeten geen grootse, spectaculaire dingen zijn. Het zijn meestal kleine, waardevolle pareltjes zoals een tekening krijgen van je kind of genieten van een warme kop thee. Vind ze in elke dag.

Waarom zou ik dat doen? Ik hou niet van zweverig gezwets…

Als je alleen bezig bent met wat fout gaat is het moeilijk om gelukkig te zijn of voldoening te ervaren. Er is altijd een uitweg als je je niet goed voelt. Er is altijd wel een pareltje te vinden. Hou je ogen open voor zo’n moment, zeker op moeilijkere momenten. In plaats van door te drammen, hou je even halt en kijk je heel goed.  Zo neem je de tijd om even van je omgeving te genieten en het feit dat je leeft te waarderen. Met die mooie momenten kan je je batterijen opladen. Het maakt je sterker en veerkrachtig.

Ik heb geen zin in altijd vrolijk zijn!

Dat hoeft ook niet. Het leven is geen aaneenschakeling van gelukzalige momenten. Het is niet de bedoeling om altijd vrolijk te zijn en moeilijkheden te verbergen onder een goed-nieuws-façade. Probeer gewoon de kleine mooie dingen in je dag te zien, ook na een rotdag. Zie de mogelijkheden in plaats van de onmogelijkheden. Verwacht veeeeeel minder. Het vergroot je veerkracht waardoor je moeilijke momenten met meer moed en hoop tegemoet kunt treden.

Tips:

  • Sta aan het eind van je dag even stil bij het verloop ervan. Som 3-7 dingen op waar je dankbaar voor was, waar je van genoten hebt.
  • Neem jezelf voor om dagelijks een foto te nemen van een voorwerp/ persoon/ uitzicht/… die je dag net dat beetje mooier heeft gemaakt. Maak van die foto’s een soort fotodagboek. Je kan in dit dagboek terug kijken op momenten dat je een dipje hebt.
  • Print onderstaande download af. Schrijf elke avond één zin over een mooi moment waar je van hebt genoten. Na een week kan je alles nog een keertje lezen. Na een jaar heb je een prachtig positief dagboek waar je in kunt terugbladeren als je even in een dipje zit.
  • Print onderstaande download af en lamineer hem/steek het in een plastic hoesje. Schrijf met een uitwisbaar stiftje je mooiste momenten op. Na een week maak je een foto van het overzicht. Hou de foto bij in een digitaal mapje (op je telefoon). Wis de zinnen uit. Je bent klaar voor een nieuwe week, beperkt papierverbruik en bent goed bezig voor het milieu. Dat is al een mooi moment om op je volgende dag te schrijven. Goed bezig!
  • Dit is ook een leuk gespreksonderwerp aan tafel: wat was jouw mooiste moment vandaag? Je kind leert zo van jongs af aan om te blijven kijken naar iets positiefs.

Mijn Mooiste Moment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *