Terugzetten van een Evernote back-up

Back-up je dropbox voor het te laat is

Het maken van back-ups is belangrijk, maar het is nog belangrijker om deze te kunnen terugzetten indien nodig.

Back-ups zijn heel belangrijk als je je persoonlijke documenten, foto’s en filmpjes niet wil kwijtraken. Lees zeker ook het artikel 5 tips voor een goede back-up eens.

Hoe je een back-up kunt maken van je Evernote notities en/of notitieboeken kun je lezen in het artikel Hoe back-up je je Evernote notities?

Terugzetten van notities

Het hebben van een back-up is de eerste stap, het kunnen herstellen van je notities (indien nodig) is natuurlijk nog belangrijker. Want daarover gaat het natuurlijk: je wilt bepaalde notities kunnen terugzetten als ze per toeval gewist zijn of corrupt geraakt. Hoe pak je dit nu aan?

We bespreken hieronder 2 manieren die je – afhankelijk van het soort back-up die je gemaakt hebt – kunt toepasssen: terugzetten van een .enex-bestand en het terugzetten van een volledige Evernote database. Hoe we aan deze bestanden gekomen zijn, kun je lezen in het artikel Hoe back-up je je Evernote notities?

Importeren van notities

Indien je een .enex-bestand hebt staan dat je terug wilt importeren in Evernote kun je als volgt te werk gaan: kies Bestand > Importeren > Evernote exportbestanden.

 

Vervolgens kun je je .enex-bestand selecteren. Na het importeren, krijg je deze melding te zien:

Zoals je kunt zien, worden de notities in een apart notitieboek geplaatst met de naam ‘Geïmporteerde notities’. Kies je hier ‘Ja’ dan wordt het notitieboek direct gesynchroniseerd met de Evernote servers en zijn je notities overal toegankelijk. Door hier ‘Nee’ te kiezen, blijven de notities enkel op deze computer staan.

Je kiest hier best voor ‘Nee’. Waarom zou je dat doen? Stel dat je slechts een paar notities wil herstellen uit het volledige .enex-bestand, dan volstaat het dat je notities enkel op deze computer weer zichtbaar worden en kun je manueel de gewenste notities (of zelfs stukjes van je notitie) terugzetten in het juiste notitieboek. Je hebt op deze manier dus meer vrijheid van wat je precies wil terugzetten naar waar.

Zo eenvoudig is het om notities terug te zetten als je beschikt over een .enex-bestand.

Terugzetten van een Evernote database bestand

Het terugzetten van een volledig Evernote database bestand is iets complexer. Dit is hoe je het doet volgens Evernote zelf:

  1. Zorg dat Evernote volledig is afgesloten vooraleer je hiermee begint.
  2. Neem je back-up van C:\Users\[gebruikersnaam]\Evernote\Databases die je manueel of via een automatische tool gemaakt hebt en overschrijf de folder op C:\Users\[gebruikersnaam]\Evernote\Databases.
  3. Onderbreek je internet connectie (door de kabel uit te trekken en/of je wifi te onderbreken). Dit is tijdelijk nodig om ervoor te zorgen dat Evernote niet direct start met synchroniseren.
  4. Open Evernote en rechtsklik op ‘Notitieboeken’ en kies ‘Notities exporteren’ om een .enex-bestand aan te maken.
  5. Volg nu de stappen om het .enex-bestand te importeren zoals hierboven beschreven onder de titel ‘Importeren van notities’.
  6. Vergeet op het einde niet terug je internet connectie te herstellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *