Raadpleeg het kadaster online

Ben je geïnteresseerd in een stuk bouwgrond of wil je je eigen perceel eens nader bekijken, dan hoef je niet meteen naar het kadaster te gaan om de oppervlakte of het kadastraal nummer van je perceel te weten te komen.

Update 2018: De onderstaande online toepassing is verouderd. De beschrijving van de nieuwe applicatie vind je hier: het kadaster online 2018.

Je kunt het kadasterplan gratis online inkijken. De Federale Overheidsdienst (FOD) Financiën heeft hiervoor een toepassing ontwikkeld. Je vindt deze toepassing op de volgende website: kadaster online.

Als je naar deze site gaat, kun je op verschillende manieren het gewenste perceel opzoeken. Het eenvoudigst is om een opzoeking op adres te doen:

kadasterviewer_opzoeken_adres

Vervolgens kun je het adres ingeven. Voor dit voorbeeld zoek ik de Ieperse Lakenhalle op. Deze is gelegen op de Grote Markt in Ieper.

kadasterviewer_adres_lookup

Je kunt zien dat het kadastraal nummer van dit perceel 252s is. Interessant is dat je dit perceel ook kunt meten door op het meet icoon te klikken:

kadasterview_oppervlakte_meten

Klik vervolgens op de gesloten figuur, zodat je zowel de omtrek als de oppervlakte kunt meten. Je kunt nu de hoeken van het perceel eenvoudig aanduiden door op elke hoek te klikken. Elke keer je klikt, wordt er een hoekpunt aangemaakt. Je kunt dus zelfs de soms grillige percelen toch redelijk nauwkeurig nameten. Door in het laatste punt te dubbelklikken, beëindig je de actie.

kadasterviewer_tijdens_meten

Je krijgt nu in het kader de oppervlakte en de omtrek van het geselecteerde gedeelte te zien:

kadasterviewer_berekende_oppervlakte

Het is met deze toepassing ook mogelijk om zelf een niet-officiële afdruk te maken. Het is mogelijk om een kadastraal uittreksel aan te vragen via deze website. Dit is dan een officieel papieren document dat een kopie van de kadastrale gegevens bevat. Dit document is betalend.

7 gedachten over “ Raadpleeg het kadaster online”

    1. Momenteel is er inderdaad een probleem bij het bereiken van CadGis. Ik heb dit gemeld bij de overheid. Van zodra ik meer weet, laat ik het weten.

      1. CadGis maakt gebruik van Flash. Dit werkt enkel nog (met de gepaste plugin) in Firefox en Internet Explorer (dus niet Edge of Google Chrome). De omvorming naar een andere technologie (html5?) staat gepland voor volgend jaar.

  1. Volgens mij werkt CADGis momenteel niet. Ik krijg de kaart van België te zien, maar als ik inzoom, krijg ik nauwelijks meer details…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *