Projecteer je smartphone scherm op je computer

Projecteer je smartphone scherm op je computer

Je smartphone scherm projecteren op je Windows 10 computer hoeft niet ingewikkeld te zijn. Het kan zonder extra software te installeren.

Soms kan het handig zijn om het scherm van je Android smartphone te kunnen tonen op je Windows computer. Zeker als je bijvoorbeeld een app wil demonstreren op een groot scherm of een projector. Het is mogelijk om je smartphone met Vysor te bedienen op je computer maar dan moet je USB debugging activeren op je smartphone en je smartphone en je computer verbinden met een kabel.

In Windows 10 zit er ingebouwde software om draadloos het scherm van je smartphone te projecteren naar je computer, dit via de Miracast technologie. Je gebruikt het als volgt:

Projectie activeren op Windows 10

Ga in het startmenu van Windows 10 op zoek naar de app ‘Projectie-instellingen’. Vind je deze app niet terug, dan moet je je Windows 10 updaten naar een recentere versie.

Hierboven zie je dat ik nog de optionele functie ‘Draadloos beeldscherm’ moet toevoegen om te kunnen projecteren op deze computer. Zie je dat ook, klik op de link ‘Optionele onderdelen’, zoek naar ‘draadloos beeldscherm’ en installeer dat eerst.

Stel in dat er geen Pincode vereist is voor het koppelen. Let ook op de andere opties. Zo staat het standaard aan dat je enkel kunt projecteren naar de computer als deze aangesloten is op netstroom. Hou hier rekening mee als het straks niet blijkt te werken. Dit zijn mijn instellingen:

Als je wil starten met projecteren, klik je op ‘Start de app Connect om te projecteren naar deze pc’. Hierdoor krijg je dit te zien op je computerscherm en staat je computer klaar om een draadloze verbinding te ontvangen (Laptop-thuis is de naam van mijn computer):

Als je een volgende keer een verbinding wil maken, hoef je niet via de projectie-instellingen te passeren, maar kun je direct in het Windows startmenu zoeken naar de ‘verbinden’ app.

Projecteren naar je Windows 10 pc

Zoals vermeld, maakt dit gebruik van Miracast technologie en hier is het dus belangrijk dat je smartphone of tablet deze technologie ondersteund.

Ga op zoek op je smartphone of je ‘Smartview’ terugvind in de instellingen. Afhankelijk van je toestel kan dit ook ‘Screen Mirroring’ of ‘Draadloze Projectie’ of ‘Quick Connect’ noemen.

Je krijgt nu een overzicht te zien van apparaten waar je mee kunt koppelen:

Kies je computer naam waarop je je smartphone scherm wenst te projecteren. Op je computer komt er een scherm om de koppeling te bevestigen. Kies hier om altijd toe te staan of eenmalig. Als je op ‘Altijd toestaan’ klikt, hoef je de volgende keer dat je wenst te projecteren geen toestemming meer op je computer te geven en wordt je scherm direct geprojecteerd.

Wat is mogelijk en wat niet?

Als alles goed gelopen is, zou  je nu je smartphone scherm op je computer moeten zien verschijnen. Wat kun je nu precies hiermee doen?

  • Elke bewerking die je uitvoert op je smartphone wordt getoond op je computer.
  • Als je op je computer alt-tab gebruikt, kun je bladeren door de verschillende openstaande apps op je smartphone.
  • Met de pijltjestoetsen op je computer kun je navigeren op je smartphone scherm.
  • De PrtSc toets op je computer kun je gebruiken om een screenshot op je smartphone te maken.

Het lukt helaas niet goed om de invoerapparaten op je computer (toetsenbord, muis) te gebruiken op je smartphone. Het is mogelijk om het toetsenbord van je computer te gebruiken maar het toetsenbord staat op qwerty ingesteld, ook al staat het toetsenbord op zowel je computer als je smartphone op azerty ingesteld. Bovendien lukt het niet om je muis te gebruiken.

Er is wel een melding zichtbaar op je computer dat je invoer zou kunnen inschakelen, maar helaas blijkt dat selectievakje nergens terug te vinden.

Uit veiligheidsoverwegingen lukt het niet altijd om bepaalde apps te projecteren. Dat kan het geval zijn met bijvoorbeeld je bank apps of Payconiq by Bancontact. Het projecteren lukt dan ook niet met alternatieven Vysor of TeamViewer.

Deze manier van verbinden via de Miracast technologie kun je niet enkel gebruiken om een smartphone te projecteren op je Windows computer maar ook om je Windows computer te projecteren op een andere Windows computer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *