Gekochte prei kun je niet zo lang bewaren. Tot 1 week bewaren lukt in de koelkast. Maar zo zit je koelkast snel vol. Wist je dat er een alternatief bestaat waarbij je je prei bovendien nog langer kunt bewaren ook?
Het principe is heel eenvoudig: je maakt een kuil in de aarde, zet er de prei schuin in, waarna je de kuil weer dichtdoet. Op die manier kun je de prei langer dan 1 week bewaren en blijft hij boordevol vitamines. Bovendien neem je tijdens het koken telkens de gewenste hoeveelheid prei en laat je de rest in de kuil.
Tips:
- Dit kan enkel met prei met de wortel eraan. Is de wortel al verwijderd, dan bewaar je je prei best in de koelkast of een koele berging.
- Zorg dat het wit gedeelte van de prei onder de aarde zit. Het groen gedeelte laat je boven de aarde.
- Dek bij strenge vorst de kuil af zodat je ook dan gemakkelijk aan je prei kunt.
- Let er op dat je de prei met de bladeren schuin naar het oosten of noorden zet. Zeker als de bladeren getopt zijn, is dit nodig. Anders regent het tussen de bladeren en kan de prei beginnen rotten.
- Heb je geen tuin, dan kun je prei ook binnen bewaren in een emmer of bak met vochtige aarde. Zet de emmer wel op een koele plaats.