PNG of JPG? Wanneer kies je best welk formaat?

400_300_95procentAls je foto’s maakt met je digitale fototoestel, dan is het formaat van je foto’s JPG. Er bestaat echter ook zoiets als PNG. Wanneer kies je welk bestand en wat is het beste bestand naar bestandsgrootte en naar kwaliteit toe?

 

 

Om te beginnen kijken we eerst naar de eigenschappen van beide bestanden:

JPG

Het JPG formaat is een gecomprimeerd bestand waarbij er kwaliteitsverlies optreedt. Het laat bepaalde stukken uit de afbeelding weg die (in principe) niet zichtbaar zijn voor het menselijk oog. Door de compressie verkrijg je een kleinere bestandsgrootte. Een JPG bestand ondersteunt geen transparantie. Hierdoor is een transparante achtergrond niet mogelijk.

PNG

Het PNG formaat is ontworpen als alternatief van het (vroegere) populaire GIF formaat. PNG gebruikt een verliesloze compressie. Hierdoor worden er dus geen stukken weggelaten uit de oorspronkelijke afbeelding. Het nadeel is dat het bestand hierdoor wel groter is dan een JPG bestand. Een voordeel van PNG is dat het transparantie ondersteund.

Wanneer gebruik je nu best welk formaat?

Een JPG bestand is ideaal voor foto’s, maar minder geschikt voor grafische illustraties of foto’s met teksten. Een PNG bestand daarentegen kan beter niet voor foto’s gebruikt worden wegens de te grote bestandsgrootte, maar is wel beter geschikt voor grafische illustraties en foto’s met teksten.

Voorbeelden:

Een JPG bestand van 400 op 300 pixels met een kwaliteit van 95% is 66,9 kB groot

400_300_95procent

Een PNG bestand van diezelfde grootte is 329 kB groot of dus bijna 5x zo groot als hetzelfde bestand in JPG formaat, waarbij de kwaliteit (ongeveer) hetzelfde is:

400_300

Als we dit nu eens proberen voor een illustratie, ziet het er volledig anders uit.

Een PNG bestand van 400 op 300 pixels is 3,2 kB groot:

400_300_illustratie

Een JPG bestand van 400 op 300 pixels is 7,36 kB groot bij een kwaliteit van 50%. Dit is dus meer dan dubbel zo groot als het PNG bestand. Bovendien zijn er duidelijke artefacten zichtbaar, vooral rond de rechthoek en rond de letters:

400_300_illustratie_50pct

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *