Plannen is vrijheid

Plannen is vrijheid

Als je rust wilt in je leven, dan is plannen een must. Het bied je vrijheid, maar er zijn enkele regeltjes waar je je beter kunt aan houden.

Tips:

  • Plan dagelijks maximum 5 acties. Maar 5? Inderdaad. 5 acties zijn meer dan genoeg om in te plannen per dag. De bezige bijen onder ons zullen ongetwijfeld al lijstjes gebruiken om hun to-do’s dagelijks in te plannen. En die lijstjes zullen zeker meer dan 5 to-do’s bevatten. Zo overbelast je je dag en jezelf en kom je helemaal niet toe aan de leuke activiteiten die dagelijks ook een beetje tijd verdienen.  De uitstellers vallen dan weer achterover bij het vooruitzicht op 5 to-do’s per dag. Voor hen is dit een uitdaging, maar het is de moeite waard! Al die klusjes die blijven liggen, die je uiteindelijk vlug vlug afwerkt of waar je nooit aan toe komt komen aan de beurt. Je zult verstelt staan hoeveel voldoening je haalt uit het achter de rug hebben van die klusjes. En je huisgenoten zullen ook aangenaam verrast zijn. Wees gerust, je houdt meer dan genoeg tijd over om te chillen en helemaal op te gaan in jouw favoriete bezigheden;) Speciaal voor dit doel ontwierp zenspiratie 2 mooie to-do lijsten om jouw prioriteiten voor de dag in te plannen. Download ze hier:

    Als je hem lamineert dan kun je hem dagelijks invullen met een uitwisbare stift en aan het einde van de dag schoonvegen zo beperk je papierverspilling en zorg je goed voor de natuur. Klaar? Tijd voor een nieuw plan!
  • Minder dan een minuut tijd nodig om uit te voeren? Doe het meteen. klusjes die je tegenkomt en die eigenlijk slechts een minuutje kosten om uit te voeren horen niet op een to-do lijst. Dan steek je er net veel meer tijd in dan nodig. Doe dat klusje gewoon direct. Zo, klaar!
  • Samen sterk. Als elk gezinslid wat haalbare klusjes op zich neemt, dan is er dagelijks een pak werk gedaan waar je in je eentje veel langer aan zou moeten werken. Hou natuurlijk rekening met de haalbaarheid. De leeftijd van de helpende handjes speelt een rol natuurlijk. Het soort taak, de duur van de taak en de hoeveelheid taken is uiteraard afhankelijk van de leeftijd van jouw huisgenoten. Voor je je kind een taak opgeeft is het belangrijk dat ze goed weten hoe het moet. Dus, doe eerst een tijdje de taak samen bijvoorbeeld de tafel dekken, vaatwasser laden, stofzuigen, huisdier voeren, lego opruimen. Zo weten ze hoe het hoort, waar alles staat en kunnen ze uiteindelijk zelf aan de slag! Jong geleerd is nog steeds oud gedaan. Het helpt om jullie samenhorigheid te versterken: jullie zijn een team en zorgen samen voor elkaar. Go! Zien ze dat niet zitten? Geen probleem. In plaats van te vitten is het een beter idee om zelf vol enthousiasme jouw taken af te werken. Dat werkt aanstekelijk. Wie weet krijg je na een tijd toch bijval.
  • Maak er een spel van. Elke avond met het hele gezin 15 minuten opruimen maakt een wereld van verschil. Elkeen kan één ruimte aanpakken, de eigen kamer bijvoorbeeld, de woonkamer, de keuken, de badkamer. Of je neemt elke dag de woonkamer en een andere ruimte samen onder handen. Nadien is er voor iedereen een zee van tijd om samen een gezelschapsspel te spelen, lekker te lezen in de zetel of weg te duiken met een favoriete serie. Heerlijk!

Wist je dat?

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *