Plan je vakantiedagen voor 2017 optimaal

Een Belg heeft minimum 20 wettelijke vakantiedagen (als je voltijds werkt). Gelukkig ligt het gemiddelde wat hoger en kunnen de meesten rond de 26 dagen vakantie inplannen.

Hoe kun je nu met je beperkt aantal vakantiedagen zo lang mogelijk op vakantie? Wist je dat je door je 26 dagen goed in te plannen 6 periodes vakantie kunt opnemen die telkens minimum 9 dagen duren? Hoe pak je dat nu aan?

Januari – februari en maart

Neem in 2017 geen verlof op voor april: dus in januari, februari en maart werk je door. Zo kun je later genieten van langere vakantieperiodes.

April

In april valt paasmaandag op 17 april. Door deze week aan te vullen met 4 dagen verlof (dinsdag t.e.m. vrijdag) kun je op vakantie van 15 april t.e.m. 23 april. Dat zijn 9 dagen vakantie.

Jammer genoeg valt paasmaandag volledig na de paasvakantie. Dus heb je kinderen dan zal dat jammer genoeg niet lukken. Een alternatief kan dan zijn om 5 dagen verlof op te nemen (van 10 t.e.m. 14 april) om zo 10 vakantiedagen te bekomen (van 8 t.e.m. 17 april). Ook niet slecht!

Mei – juni

In mei heb je sowieso 1 mei die dit jaar op een maandag valt, dus een verlengd weekendje tussendoor! Eind mei is er dan O.H. Hemelvaart op donderdag 25 mei en begin juni is er Pinkstermaandag op 5 juni. Door 6 dagen verlof op te nemen kun je deze feestdagen met elkaar verbinden en zo in totaal 12 vakantiedagen bekomen (van donderdag 25 mei t.e.m. maandag 5 juni).

Juli

In juli valt de Belgische nationale feestdag op vrijdag 21 juli. Door de 4 voorafgaande dagen (17 juli t.e.m. 20 juli) verlof te nemen, bekom je terug een vakantieperiode van 9 dagen. Bovendien is er in deze periode ook schoolvakantie, zodat dit dus absoluut geen probleem vormt voor gezinnen met kinderen.

Augustus

In augustus valt O.L.V. Hemelvaart op een dinsdag (15 augustus). Door ook hier weer de week aan te vullen met verlofdagen (maandag 14 augustus en dan 16 t.e.m. 18 augustus) bekom je 9 vakantiedagen.

 

Oktober – november

Op 1 november is het Allerheiligen. Door deze week aan te vullen met verlofdagen (dus op 30 en 31 oktober en 2 en 3 november) krijg je terug 9 vakantiedagen ter beschikking.

December

Kerstmis valt in 2017 op maandag 25 december en nieuwjaar op maandag 1 januari 2018. Door 4 verlofdagen in te plannen (26 t.e.m. 29 december) kun je 10 vakantiedagen bekomen.

58 vakantiedagen met 26 dagen verlof

Als je bovenstaande tips volgt, kom je met 26 dagen verlof toe om in totaal 58 vakantiedagen op te nemen, verspreid over 6 periodes van telkens minstens 9 opeenvolgende vakantiedagen. Niet alle periodes zijn even ideaal voor gezinnen met kinderen omdat sommige periodes niet in een schoolvakantie liggen.

Hoe plan jij je vakanties voor 2017 in?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *