Overal toegang tot je eigen netwerk

Veel moderne toestellen laten toe om de gegevens uit te lezen via je computer, tablet of smartphone. Soms lukt dit enkel als je thuis op je eigen netwerk verbonden bent. Hoe kun je er voor zorgen dat je toch overal deze gegevens kunt uitlezen?

Soorten toestellen

Eerst en vooral is het belangrijk om stil te staan bij de verschillende manieren waarop je toestellen hun data beschikbaar stellen. Er zijn 2 soorten:

  • Toestellen die hun data op de servers van de fabrikant bijhouden. Een voorbeeld hiervan is het Netatmo weerstation. In dit geval hoef je niets speciaals te doen. Overal waar je een internetverbinding hebt, kun je aan je gegevens.
  • Toestellen die hun data op jouw netwerk bijhouden. Deze toestellen hebben een geheugen om de gegevens bij te houden en hebben meestal een ingebouwde webserver zodat je de gegevens via een browser kunt opvragen. Lokaal op je eigen netwerk. Wil je deze gegevens overal kunnen raadplegen, moet je wel iets doen: je netwerk toegankelijk maken over internet.

Je eigen netwerk toegankelijk maken over internet

Met een privé-aansluiting op internet krijg je van je provider meestal 1 publiek IP-adres. Aan dat ene IP-adres hangt jouw interne netwerk. Alle toestellen die verbonden zijn op jouw netwerk, krijgen een lokaal IP-adres, meestal in de vorm 192.168.x.x.

  • Eerst moet je te weten komen wat het lokale IP-adres is van het toestel dat je wilt bereiken over internet. Ook moet je het poortnummer te weten komen dat het toestel gebruikt. Dit is het nummer dat je na de dubbele punt zet in de URL (= het adres dat je in je browser gebruikt om de gegevens van het toestel op te vragen). Staat er geen dubbele punt in je URL, dan wordt poort 80 gebruikt.
  • Vervolgens moet je een port forwarding instellen. Dit kan ofwel op je eigen router ofwel via de webinterface van je internet provider. Raadpleeg hiervoor de handleiding van je router of je internet provider.
    portforwarding
  • Zoek je WAN IP-adres op. Dit is het publieke IP-adres dat je krijgt van je provider. Dit kun je in je router instellingen of de webinterface van je internet provider terugvinden.

Hiermee is je toestel bereikbaar over internet. Je gebruikt als adres je WAN IP-adres gevolgd door een dubbele punt gevolgd door het poortnummer van je toestel. Krijg je niet het gewenste resultaat dan kan het zijn dan je internet provider het poortnummer blokkeert. Je kunt dit oplossen door aan het toestel een ander poortnummer toe te kennen, indien mogelijk. Raadpleeg hiervoor de handleiding van het toestel.

Een makkelijk te onthouden naam

Het publieke IP-adres is niet zo gemakkelijk te onthouden. Gelukkig bestaan er ook (gratis) diensten waarmee je een gemakkelijke naam kunt koppelen aan je publieke IP-adres.

Een interessante dienst is EntryDNS. Hiermee kun je bijvoorbeeld het adres mijnpc.entrydns.org koppelen aan je publieke IP-adres. Hou er wel rekening mee dat je provider soms je publieke IP-adres kan wijzigen. In dat geval moet je ook de koppeling in de webinterface van EntryDNS wijzigen.

Welke data beschikbaar stellen over internet?

Een aantal ideetjes van wat je beschikbaar kunt stellen over internet:

  • Domotica systeem: zo kun je overal de instellingen van je domotica systeem bekijken en bedienen.
  • Zonnepanelen: hiermee maak je het mogelijk om de opbrengst van je zonnepanelen overal te bekijken.
  • Thermostaat: uitlezen van de temperatuur en bedienen van je thermostaat. Een voorbeeld is de Netatmo thermostaat of de Nest thermostaat.
  • Weerstation: de gegevens van je weerstation overal raadplegen. Dit is bijvoorbeeld mogelijk met het Netatmo weerstation.

Tip: Let er wel op dat je enkel toestellen beschikbaar maakt over internet die beveiligd zijn met een paswoord. Anders kan iedereen die het adres kent je gegevens raadplegen of erger nog: instellingen aanpassen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *