Oude games spelen op een moderne Windows versie

Heb jij ook nog een kapitaal aan oude games liggen die jammer genoeg niet meer werken op een nieuwere Windows versie? Of misschien heb je nog een oude (dure) printer of scanner staan waarvoor er geen drivers meer beschikbaar zijn?

Compatibiliteit

Er zijn een paar mogelijkheden om oude games toch te laten werken in moderne Windows versies. Het eenvoudigste is om te proberen om dit via de compatibiliteitsinstellingen klaar te spelen.

Klik hiertoe rechts op het uitvoerbare bestand of de shortcut en kies ‘Eigenschappen’. Ga vervolgens naar het tabblad ‘Compatibiliteit’.

compatibiliteitalgemeen

Hier kun je een aantal instellingen proberen, zoals bijvoorbeeld het aantal kleuren beperken of de resolutie beperken. Maar je kunt hier ook de compatibiliteitsmodus instellen op een oudere Windows versie.

compatibiliteitsmodus

Lukt het je toch niet om je games te laten werken door te sleutelen aan de compatibiliteitsinstellingen of kun je geen driver voor je oude hardware meer vinden voor je moderne Windows versie, dan kun je best een virtuele machine opzetten.

 

Virtualisatie

Door virtualisatie draai je eigenlijk een ander (ouder) besturingssysteem in een venster binnen je eigenlijke besturingssysteem. Dit besturingssysteem is dan eigenlijk niets meer dan een bestand op je harddisk. Hoewel er tal van virtualisatie software bestaat, is VirtualBox één van de betere.

Een aantal voordelen van VirtualBox:

 • Het is gratis beschikbaar.
 • Je kunt er ook 64-bit besturingssystemen mee virtualiseren.
 • Het ondersteunt ook DirectX en OpenGL, wat zeker voor games interessant is.
 • Het werkt zowel op Windows, Linux en Macintosh besturingssystemen.

Opzet van een virtuele omgeving

Volg de volgende stappen om een virtuele omgeving op te zetten. Let wel: zorg dat je een officiële installatie dvd/cd of image bij de hand hebt van het besturingssysteem dat je wilt installeren.

 1. Download VirtualBox op https://www.virtualbox.org/wiki/Downloads
 2. Dubbelklik op het installatiebestand en volg de installatie wizard.
 3. Na het installeren, start je VirtualBox op en klik je op ‘Nieuw’
  VirtualBoxManager
 4. Geef een naam in voor je virtuele omgeving en kies in de keuzelijst het gepaste besturingssysteem.
  newvdi1
 5. Kies de gewenste hoeveelheid geheugen. Let hierbij op dat je zeker genoeg overhoudt voor je eigenlijke besturingssysteem. Tip: blijf in de groene balk. Voor bijvoorbeeld Windows XP is 1GB (of 1024 MB) zeker genoeg.
  newvdi2
 6. Klik voor de rest van de wizard op ‘Volgende’, tenzij je je harddisk nog wilt uitbreiden. Laat wel zeker de optie ‘Dynamically Allocated’ staan en kies niet voor een Fixed Size disk zodat je niet direct de volledige ruimte op je harddisk kwijt bent.
 7. Als de wizard voltooid is, wordt je virtuele machine toegevoegd aan de VirtualBox Manager. Let wel: dit is enkel de configuratie, de eigenlijke installatie moet nog beginnen. Selecteer je virtuele machine en klik op ‘start’ om de installatie te starten.
  newvdi4
 8. VirtualBox laat je de keuze om een dvd-drive te kiezen van je computer of om (via het map symbool) een image bestand te kiezen. Kies hier je dvd (of cd) van je besturingssysteem die je wenst te installeren of kies het image bestand en klik op ‘Volgende’.
  newvdi5
 9. Nu zal je virtuele omgeving starten met de installatie van het gekozen besturingssysteem. Volg nu de stappen van het betreffende besturingssysteem om dit te installeren.
 10. Indien alles gelukt is, kun je nu je virtuele omgeving starten vanuit de VirtualBox Manager.
 11. Installeer tenslotte je oude game of je driver voor je printer of scanner die niet meer werkt in een moderne Windows versie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *