Organiseer je digitale foto’s als een pro in 5 stappen

Heb je ook een chaotische verzameling van foto’s, overal verspreid op je harde schijf? Vind je ook nooit snel je favoriete vakantiefoto’s terug? Dan is het de hoogste tijd om je verzameling foto’s beter te organiseren.

Met de komst van de digitale fotografie is het nog nooit zo gemakkelijk en goedkoop geweest om een hele resem foto’s te maken van elke gebeurtenis. Zo mis je zeker niets!  Bovendien heb je waarschijnlijk verschillende toestellen waarmee je foto’s maakt: een spiegelreflexcamera, een gewoon digitaal fototoestel, een smartphone, een tablet,… Je foto’s komen vervolgens (hopelijk) ergens op je harde schijf terecht van je computer en daar stopt het meestal.

Het resultaat is hoe langer hoe meer een chaotische verzameling van foto’s waar je zelfs met de beste wil van de wereld niet meer aan uit geraakt.

Een aantal tips om je foto’s te organiseren:

  1. Duidelijke folderstructuur. Maak een folder per jaar. Maak daarbinnen een folder per maand aan. Begin de naam met het nummer van de maand om de sortering goed te krijgen (vb. 01 Januari, 02 Februari,…).
    structuur_fotos
  2. Gebruik subfolders. Heb je een bepaalde activiteit waar je heel wat foto’s van hebt zoals bijvoorbeeld een babyborrel? Maak hiervoor een subfolder aan binnen de maandfolder zodat de foto’s bij elkaar blijven staan.
  3. Durf te wissen. Het is niet omdat je zoveel foto’s gemaakt hebt, dat ze allemaal even fantastisch zijn. Hou de mooiste foto’s over en verwijder de andere onherroepelijk.
  4. Maak een back-up. Bescherm je foto’s tegen verlies door het maken van een goede back-up. Kijk ook eens naar 5 tips voor een goede back-up en Maak een online back-up met crashplan.
  5. Voorzie tijd. Plan op regelmatige basis tijd in om je fotocollectie georganiseerd te houden. Het hoeft daarom niet lang te duren. Je zult versteld staan hoeveel je kunt bereiken met een kwartiertje per week.

Bovenstaande tips zijn ideaal om vanaf nu uit te voeren, maar wat met die duizenden foto’s die je al staan hebt in een volledig andere folderstructuur? Het beste is om die foto’s voorlopig te laten staan en vanaf nu te starten met bovenstaande tips. Voorzie dan wel wekelijks (of maandelijks) een beetje extra tijd om je oudere foto’s ook te organiseren. Begin hierbij niet bij de oudste maar werk van recent naar oud. Dat motiveert je namelijk beter!

Foto: Eric E Castro

 

 

Eén gedachte over “ Organiseer je digitale foto’s als een pro in 5 stappen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *