Spullen die zich ophopen in kasten, verborgen hoekjes, op de achterbank van de auto. Hoe opruimen met een goed plan?
Heb je al die spullen werkelijk nodig? Gebruik je ze wel efficiënt? Tijd om je hebben en houden even onder de loep te nemen!
Wat heb je nodig?
- 4 ruime dozen
- Een stift
Zo pak je het aan:
Stap 1: label de dozen.
- Containerpark
- Verkopen
- Goed doel
- Houden, maar in een andere ruimte
Stap 2: kijk nu eens goed rond in de ruimte die je graag wilt opruimen.
- De spullen die stuk zijn, gaan onverbiddelijk in de containerpark doos. Ook spullen die onvolledig zijn horen in deze doos. Ik denk maar aan -tig plastieken potjes waarvan het deksel zoek is of snoertjes en opladers van toestellen die niet meer in gebruik zijn. Zet de doos nadien klaar om mee te nemen. Let wel op. Sommige spullen zijn te herstellen, of zien er tip top uit met een likje verf. Selecteer wijs:de spullen die je gaat herstellen zijn spullen waar je aan gehecht bent of die je vaak gebruikt.
- Tijd voor een tweede check-up. Welke spullen die hier staan gebruik je niet of zo goed als niet? Ben je van plan om ze vaker te gaan gebruiken? Pas op voor de ooit-zal-dit-van-pas komen val. Zo’n spullen kunnen gewoon weg. Dus, ga je dit ding nog gebruiken? Neen? Dan heb je twee opties: verkopen/ wegschenken aan een goed doel. Tegenwoordig kan je gemakkelijk spullen te koop aanbieden. Die spullen gaan in de verkoop doos. Nadien maak je daar werk van. Online bijvoorbeeld. Zo krijgen je spullen een tweede leven bij mensen die er wel nog iets aan hebben, en hou jij er nog een centje aan over. Wegschenken aan een goed doel in je buurt is een andere mooie optie. Zo’n spullen gaan in de goed-doel doos. Met oud speelgoed maak je een kinderdagverblijf, jeugdbeweging, tehuis, opvangcentrum blij. Boeken zijn welkom in de plaatselijke bibliotheek. Kledij wordt vaak aangenomen bij tehuizen, bejaardentehuizen of opvangcentra. Sommige scholen zijn blij met zwembroekjes, zwempakjes, turnpantoffels, kleuterkledij voor kids die ze uit de nood willen helpen bij een onvoorziene omstandigheid. Liever al je spullen in één keer weg? Bel de kringwinkel in je buurt. Zij komen je spullen graag ophalen. Sommige apparaten die niet meer werken of meubelen die kunnen bijgeschaafd worden nemen ze ook graag mee. Ze helpen er mensen mee op weg die een vak willen aanleren.
- Tijd voor de volgende fase. Kijk nog een keer goed rond. Hebben deze spullen een functie in deze ruimte? Misschien heb je er meer aan op een andere plek in huis? Of zijn deze spullen efficiënter te gebruiken op een andere plek. Zo’n spullen doe je in de andere-ruimte doos. Plan in om de spullen uit die doos zo snel mogelijk een plekje te geven op die andere plek. Op het moment dat je die andere ruimte eens stevig onder de handen neemt bijvoorbeeld?
- De laatste fase komt er aan. Ondertussen heb je al veel meer ruimte gecreëerd door al die geëlimineerde spullen. Nu kan je na een flinke poetsbeurt de spullen die er echt toe doen een plekje geven. Dit maakt je ruimte ruimer, luchtiger, makkelijker te poetsen en handiger. Ha, geniet van het resultaat met een vers kopje thee.
Stap 3: tijd om de rest van dit project in te plannen:
- Regel zo snel mogelijk een bezoek aan het containerpark.
- Zorg voor het herstel van je kapotte spullen zodat je ze weer optimaal kunt gebruiken.
- Bedenk een aanvaardbaar prijsje voor de spullen die je gaat verkopen, maak duidelijke foto’s van je aanbod en zet ze online te koop.
- Zoek de contactgegevens op van het goede doel/kringwinkel waaraan je graag jouw spullen wilt schenken en neem contact op. Spreek een moment af waarop je de spullen kunt doneren.
- Plan in welke ruimte je hierna onder handen neemt. Een ruimte waarvoor je al een voor-een-andere-ruimte doos hebt misschien?
Tips:
- Start met de ruimte waar je je het meest aan ergert. De meest rommelige dus.
- Vind je een ruimte een beetje te ambitieus als project? Dit plan kan je evengoed toepassen op een kast, of een rommelige lade.
- Niet al je spullen zijn gebruiksvoorwerpen. Een mooie blikvanger kan voor de nodige sfeer zorgen. Maar teveel blikvangers zorgen dan weer voor een onrustiger effect. Kies je blikvangers dus zorgvuldig. Om de juiste blikvangers over te houden kies je voor spullen waar je blij van wordt, waar een verhaal achter zit: een mooie souvenir, een prachtig natuurstuk, een mooi kunstwerk, een speciaal knutselwerk van jou of een familielid, een familiestuk.
- Wat met dozen vol knutselwerken van de kids die je in dozen bewaarde? Ga er nog een keer door, eventueel samen met de kids. Geef dingen die je aandacht trekken een mooie plek in huis: in en kader, of als blikvanger op een kast, in een rekje. Spullen verdienen een plek in huis. Liever niet? Dan kunnen ze weg. Maak er een foto van en doe de inhoud van de doos weg.
- Ken je de swoop? Je kan hem misschien zelf maken? Eindelijk gemakkelijk Lego opruimen, of ander speelgoed!
- Opgepast met medicijnen! Medicijnen en vitamines waarvan de houdbaarheidsdatum verstreken is breng je terug naar jouw apotheker.
- En waarom niet altijd dit zinnetje in je achterhoofd houden als je thuis bezig bent?: Heb ik dit nog nodig? Daarna maak je je keuze. Als je altijd de 4 dozen klaar hebt staan zullen je ruimtes noch kasten dichtslibben.
- Elke avond 10 minuutjes opruimen. Met zijn allen! Klaar? Start!
- Ordelijk is niet hetzelfde als freak-net. Onthoud dat een huis is om in te leven.
- Denk goed na vooraleer je iets nieuws koopt. Heb je dit echt nodig? En wat kan er voor weg in de plaats? Nieuwe kleren gekocht? Doorloop je kleerkast: wat kan er weg: geven, verkopen, weggooien? Onvolledige, verkleurde, gekrompen sets sokken, ondergoed kunnen zonder twijfel weg. Nieuw speelgoed? Zelfde riedeltje, gewoon telkens weer!
Knowledge is learning something every day.
Wisdom is letting go of something every day.
– Zen proverb
- Dit e-book kan ook jou misschien inspireren: vereenvoudig je leven.